Magyar Írószövetség

Még mindig itt szobrozunk

A ritka pillanatok egyike, amikor kulturált formában vitáznak egymással politikusok és értelmiségiek a német megszállás emlékművéről. A Magyar Írószövetség a KultúrRing című vitasorozatának nyitó rendezvényén egy asztalhoz ültette a Fidesz, az LMP és az MSZP képviselőit és az emlékezetpolitika szakértőit. Helyszíneltünk.

József Attila csillagai

HELYSZÍNI

A Magyar Írószövetség „Fényes körútjain a végtelennek” című sorozatában József Attila csillagait követve vizsgálta meg új szemszögből a költő életeseményeit Végh Nóra, Végh Attila és Pálfi Ágnes.

„Gömbölyű, szláv lelkek”

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

A Magyar Írószövetség Európai körkép című sorozatában Zsille Gábor beszélt Végh Attilának nem titkolt rajongással a lengyel irodalom hazai megjelenéséről.
 

Sanyi bá Budapesten

HELYSZÍNI

Budapesten járt Sanyi bá, polgári nevén Muszka Sándor, akit Murányi Sándor Olivér próbált kifaggatni a kolozsvári poétaság mibenlétéről. De Sanyi bá inkább attól volt elemében, ha olvashatott. Azt viszont igen jól adta, dülöngélt tőle mindenki jobbra-balra.

Cseh üveghatás

HELYSZÍNI

Van-e titokzatos, lelki kapcsolat a műfordító és az általa választott nyelv között? A Magyar Írószövetség könyvtárában többek között erről beszélgetett Végh Attila Vörös Istvánnal a cseh irodalom fordítása kapcsán.

Avantgárd posztmodern koszorúval

HELYSZÍNI

A Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya szervezésében Petőcz András mutatta be Nagy Zopán Próza-vers-esszé-montázs, avagy Válogatott írások című kötetét. A költő az est végén még babérkoszorút is kapott.

Petícióharc vagy összefogás?

HELYSZÍNI

A petíciók hatástalanságát megtapasztalva radikálisan megváltozhat az írószervezetek politizálási gyakorlata – derült ki a FISZ, a JAK, a MEGY és a Szépírók Társasága fórumán, ahol egy újfajta együttműködés felé mozdultak el a szervezetek.

„Sok van a rovásán”

HELYSZÍNI

A Magyar Írószövetségben a 70 éves Mandics Györgyöt köszöntötték, aki legnagyobb szabású műve, a Róvott múltunk mellett még ötven saját kötettel büszkélkedhet. A lenyűgözően sokoldalú alkotó költő, matematikus és történész is: az esten megismerhettük néhány arcát a sokból.

Irodalmi kánon ma – több szólam

HELYSZÍNI

A 21. században már nem lehet mózesi kőtáblákra vésett irodalmi kánont felmutatni, nem beszélve a különböző irodalomtudományi iskolák sokaságáról. Szivarfüstös irodalmi szalonokban, íróasztalok mellett, vagy köztereken, az átlagolvasók igényei szerint alakulnak a kánonok? – A Magyar Írószövetség konferenciáján Csepcsányi Éva járt.

Zagyvarékasról elindulva

HELYSZÍNI

A Magyar Írószövetségben Serfőző Simon Világfa című kötetét és Bakonyi Istvánnak a költőről készült monográfiáját mutatták be az érdeklődőknek.

Költészet karácsonyra

HELYSZÍNI

A Magyar Írószövetségben hagyományosan az utolsó adventi héten rendezték meg a Költők karácsonyát. Csepcsányi Éva ünnep előtti és utáni gondolatai az eseményről.

Bújtatott történelem és eksztázis

 
HELYSZÍNI

A Magyar Írószövetség emlékkonferenciát rendezett az idei Ottlik-centenárium alkalmából.

Párban inkább, mint magányban

HELYSZÍNI

Sárközi Mátyás „alternatív irodalomtörténetet” készített Babits Mihály és Török Sophie házasságáról. Új kötete kapcsán Tarján Tamás kérdései mentén tárta fel a nem hétköznapi kapcsolat hátterét.

Versek, gyökerek, vánkosok

HELYSZÍNI

Réger Ádám, a Magyar Napló szerkesztője beszélgetett Iancu Laurával a Kinek a semmi a mindene című verseskötetéről a Magyar Írószövetségben. A moldvai származású költő negyedik kötete az idei Könyvhétre jelent meg a Magyar Napló Kiadó gondozásában.

A panellakóktól az indiánokig

HELYSZÍNI

A Magyar Napló Kiadó antológiáját, a 2012. évi Az év novelláit mutatták be a Magyar Írószövetségben, ahol a szerzők egy része művei hátteréről mesélt, majd fel is olvasták azokat.

Oldalak