Lövétei Lázár László

Alkalmi versek

Alkalmi – ajánló Lövétei Lázár László verseskötetéből

Lehet-e jó egy „alkalmi” vers? – Király Farkas beszélgetése Lövétei Lázár Lászlóval

Király Farkas beszélgetése Lövétei Lázár Lászlóval az alkalmi versek létjogosultságáról, képversekről és kötött formájú költeményekről a költő Alkalmi című legújabb verseskötetének apropóján.

Az olvasó ember mindenevő

Vörösmarty Mihály alkotta meg a költői nyelvet, amelyet Petőfinek és Aranynak csak folytatnia kellett; az irodalmi életet megosztó szekértáborharc rettenetesen szomorú, és sosem lesz vége; eclogák, amelyekben jól megfér egymás mellett a tőgy és a life – Lövétei Lázár László volt az E-MIL Álljunk meg egy szóra című rendezvényének legutóbbi vendége.

A „téli költő”

Miért olvas egy kortárs költő inkább klasszikusokat? – erről is szó esett a kolozsvári Bulgakov Kávézóban a legutóbbi Helikon-esten, amelynek vendége Lövétei Lázár László volt.

„Egy kicsit élni” – LÖVÉTEI LÁZÁR LÁSZLÓ eclogái

 
 
KÖLTÉSZET

Egy kicsit élni, s fél nap után már
bánni a dolgot.

Zöld eclogák

KRITIKA

Hogyan békítsük ki az eclogát a zöld mozgalommal? Mit mondhat egymásnak a természeti környezetben élő, és a modern, városi ember? – merül fel Lövétei Lázár László legújabb, Zöld című verseskötete olvastán.
Kapcsolódó: Interjú Lövétei Lázár Lászlóval

„Egy ordenáré humanista vagyok”

Lövétei Lázár László költővel, a Székelyföld főszerkesztőjével beszélgettünk köteteiről, Dsida Jenőről, Radnóti Miklósról, lapszerkesztésről, fordításról és arról, miért fontos az ecloga keretei között megszólaltatni egy zöld mozgalomba belehabarodott poétát.

A sajátosság méltóságával

A határon túli diákok Márton Áron Kollégiumának könyvtárában tartotta meg előadását a kortárs magyar irodalmat taglaló estsorozat legutóbbi vendége, Fried István professzor a Szegedi Tudományegyetemről.