lapszámbemutató

Húszévesen elmenni, nyolcvanévesen hazajönni

A Magyar Írószövetségben rendezett februári Parnasszus-est vendége Makkai Ádám volt, a költészeti folyóirat friss számában megjelent Centrumban blokk főszereplője. Kevés hozzá hasonlóan sokoldalú, kalandos életű és jól mesélő tudós-költő létezik – most is regényes történetek sokaságával szórakoztatta hallgatóságát, és még Hawaiira is elkalandoztunk a zord télben.

János, legyen… – Arany a TAT-ban

Álmos biztos nem lett volna, ha részt vesz az Irodalmi Jelen januári lapszámbemutatóján: annyiféleképp idézték meg a költők Arany Jánost, hogy csak úgy sziporkáztak az ötletes és lírai megoldások. Böszörményi Zoltán és Varga Melinda műsorvezetése mellett még sok személyes történet is előkerült a felolvasóktól.

Janus arcai, ahogy Gáspár Ferenc látja – videó

Az Irodalmi Jelen novemberi lapszámbemutató estjén Gáspár Ferenc beszélt legújabb történelmi regényéről, amely nem kevés meglepetést tartogat az olvasónak. A történet szerint Janus Pannonius éppen összeesküvést sző Mátyás ellen, miközben barátja, Galeotto Marzio azt kérdezi tőle, miért nem ír verset magyar nyelven... – Videó az Irodalmi Jelen-estről, 2. rész

Janus és ifjú utódai

Két egészen fiatal szerző és egy „régi motoros” mutatkozott be a TAT Galériában az Irodalmi Jelen estjén: Shrek Tímeával, Tóth Viviennel és Gáspár Ferenccel töltöttünk feledhetetlenül jó perceket.

Mérsékelt öröm

A győri Műhely „Öröm”-számát mutatták be a Nyitot Műhelyben, s bár nem vetette szét a derű a falakat, azért számos izgalmas tanulmány szerzője szólalt meg: Pilinszky költészetétől a gőzfürdők öröméig széles palettán közelítve meg a témát.

Így nyaraltunk mi

Ritka jó hangulatú felolvasóestet tartott az Irodalmi Jelen a Nyitott Műhelyben – egy nyári versblokk kelt most életre a költők előadásában, és ezzel egy kis nyarat is varázsoltak az őszbe.

Amit sosem mertél megkérdezni – Irodalmi Jelen-est, videó

Az Irodalmi Jelen januári lapszámbemutatójának vendége Berka Attila volt. Szerzőnknek feltettük többek között azt a kérdést is, ami minden olvasóját foglalkoztatja az Anómia című sorozat indulása óta. – Videó az estről.

Kortárs irodalom Bach-zenére

Az Irodalmi Jelen lapszámbemutatóval egybekötött budapesti estjén elválaszthatatlan testvérként karolt egymásba klasszikus zene és kortárs szépirodalom, háttérben – képzőművészeti aláfestésként – a TAT Galéria legújabb műalkotásaival.

Zenés folyóiratest az Irodalmi Jelennel

Szeretettel várjuk olvasóinkat, szerzőinket, barátainkat szeptember 30-án a Belvárosi Művészeti Napok keretében rendezendő folyóiratestünkre a TAT Galériába!

Parnasszus – Irodalmi Jelen-est

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2015. szeptember 23-án, szerdán az Örkény István Könyvesboltba, ahol Varga Melinda és Turczi István mutatják be az Irodalmi Jelen legfiatalabb, és a Parnasszus nyári számának szerzőit.

„A Kádár-rendszer olyan volt, mint a régi vonatkupék”

Az Irodalmi Jelen folyóiratestjén a Csontreálban jó kis szellemi csontzenét eredményezett Payer Imre és Mányoki Endre vitája; közben megtudhattuk azt is, hogyan működnek a tárgyias Payer-versek, és hol születtek a Vasmágia fémszagú sorai.

Időutazás Irodalmi Jelenben

Irodalmi Jelen-bemutató

Évadot nyitottunk jó beszélgetéssel és zsíroskenyérrel, miközben az irodalomé volt a főszerep: Böszörményi Zoltán a pécsi Janus Pannonius költészeti díjátadóról beszélt, Szőcs Géza kiadásra váró kincseket ajánlott, Mányoki Endre pedig a Mozgó Világ múltját idézte fel.

Versek zenészei

Irodalmi Jelen májusi lapszámbemutató

Két, látszólag homlokegyenest ellentétes költői alkat tárult fel az Irodalmi Jelen májusi lapszámbemutatóján, ám mégis megpendültek a közös húrok: Kányádi Sándor és Faludi Ádám versei együtt zenéltek a fülünkben az est végére. - Élménybeszámoló és Hegedűs Gyöngyi képes videója.

Prága, Vésztő, Hotelparallel

Az Irodalmi Jelen áprilisi lapszámbemutatóján Márton Lászlónak köszönhetően "igazi" színházi előadásban volt részünk: az író készülő, szatirikus regényéből olvasott fel egy új részt. Dévai Lilla és Stiller Kriszta szintén megjelenés előtt álló műveikből olvastak fel. Képes élménybeszámoló a Csontreálból.

Ne legyen verseny, legyen vers!

Irodalmi Jelen március, lapszámbemutató

Az Irodalmi Jelen márciusi lapszámbemutatóján Jónás Tamás egy nagyszabású költői vállalkozásról beszélt: megpróbál a „semmiből” megteremteni egy cigány eposzt. Készül az Anyuanyuanyu is.

Oldalak