felolvasás

Verspark Grecsóval és Hrutkával

Aki a VB-döntő helyett a pesti Szent István parkot választotta vasárnap este, cseppet sem járt rosszul: a Verspark című sorozat zenés estjén Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert pengetett és olvasott, mi több: megismertük a legjobban ukuleléző magyar írót.

Utazás belső tengereken

Négy költőnő, egy zenész – a Belső tenger című sorozat estje a Nyitott Műhelyben ismét rejtelmes tájakra repítette a hallgatóságot, akár megtalálhatók azok térképen, akár a lélek mélyében keresendők. Izsó Zita, Nagy Hajnal Csilla, Simon Bettina és Terék Anna felolvasását Meggyesházi Éda kísérte énekével és cimbalommal.

Papírrepülőcske-lélek a végtelenben

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban ismerhettük meg Szergej Pantsirev orosz költőt, akinek hamarosan magyarul is megjelenik verseskötete az Irodalmi Jelen gondozásában. Amellett, hogy mestere a rímeknek és a ritmusnak, Pantsirev Budapest szerelmese, évek óta a fővárosban él, és nem tud betelni vele.

Avignoni sárga és mediterrán kék – VIDEÓ

A tenger beköltözött két kortárs költő verseibe – Varga Melinda és Viola Szandra nemrég a tengerhez kapcsolódó költeményeiket olvasta fel a Bercsényi Kollégiumban az Előretolt Helyőrség Íróakadémia(KMTG) szervezésében. A felolvasást beszélgetés követte, Noszlopi Botond kérdezte a fellépőket. – Videónk a rendhagyó lírai produkcióról.

Költőtandem

Simon Adri, Zsille Gábor

Humorral teli, „hálószobatitkokat kifecsegő” és megindító pillanatokat is tartogató költészeti esten vehetett részt, aki meghallgatta Simon Adri és Zsille Gábor felolvasóestjét. A kitűnően megkomponált műsor versei szinte minden hangulatot életre keltettek az elégikustól az erotikuson át a kacagtatóig – és még swingeltünk is egyet.

Mit keresnek Pozsonyban a hattyúk?

Czinki Ferenc legújabb kötetéből olvasott fel egy igazán hozzá méltó helyen: a történelmi budapesti városfal maradványait őrző sejtelmes kapubeugró mögött. Akármikor nem is lehet bemenni, de mi a pozsonyi metrónak köszönhetően bejutottunk. Nem az igazinak, mert olyan nincs, hanem…

„Én egy olyan magyar költő vagyok akinek van tengere”

Május 6-án, a Zuglói Európa-nap rendezvénysorozat keretében került sor a Közös tenger című verses felolvasóestre, melynek alkalmával Fenyvesi Orsolya, Izsó Zita, Simon Bettina és Terék Anna olvasta fel szövegeit.

Lengyel lélek Némethonban

Drezdai városképek peregtek a vetítőn Peter Gehrisch budapesti költői estjén az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, de a költő szülővárosa versben és a kötetlen beszélgetés során is megelevenedett. A vendéggel Csisztay Gizella beszélgetett lengyelül, verseit magyarul a fordító, Mandics György szólaltatta meg.

Picasso és Pogi néni: megelevenedő képek

Kettős élményt nyújtott a Kieselbach Galéria Kép/Hang/Szó című rendezvénye: egy páratlan értékű magyar festészeti tárlaton Garaczi László, Parti Nagy Lajos és Tóth Krisztina képekre komponált írásait hallgathattuk meg.

Látomás és valóság között

Nádas Péter a Petőfi Irodalmi Múzeumban olvasta fel Füst Milán A feleségem története című regényének német kiadásához írt utószavát, majd szubjektív tárlatvezetést tartott a közelmúltban megnyílt Füst-kiállításon.

Slam poetry a Beregben

Április 9-én Slam poetry esttel nyitotta meg kapuit a Bereg bár. A fellépők közül többen még az Irodalmi Jelen Slam School Poetry versenyén tűntek fel.

Tárcamese, majorregény, vonatpróza

A Balassi Intézet Márton Áron Kollégiuma látta vendégül Darvasi Lászlót, Murányi Sándor Olivért, Poós Zoltánt és Térey Jánost, akik műveikből olvastak fel a kollégium diákjainak.

ÉLŐ FOLYÓIRAT – Az Irodalmi Jelen programsorozata a Csontreál klubban

Fókuszban - Payer Imre szerzői estje felolvasással és nyitott dialógussal.
2014. december 3., szerda este 8 óra, Csontreál klub.

Élő folyóirat – Az Irodalmi Jelen programsorozata a Csontreál klubban – október 22., szerda este 8

Október 22., szerda este 8 óra – Évadkezdés – kéziratbörze és felolvasás – beszélgetés az élő irodalom állapotáról és intézményeiről.

Zsákmányállatokra vadászva

Murányi Sándor Olivér, Simon Márton

Mi lesz abból, ha az ízes, szókimondó székely humor és a napjainkban közkedvelt slam poetry szintén vicces, sokszor keményen odamondogató stílusa összetalálkozik? Egy olyan, nevetéssel teli est biztosan, mint a Kalicka Bisztróban, ahol Murányi Sándor Olivér és Simon Márton olvastak föl a műveikből.

Oldalak