Boldog Zoltán

Élet a Szent Johanna gimin túl

„A Holnaptól minden rendben elbeszélője és főszereplője Beni, a gimissé váló kamasz, akit lepattint New Yorkba migráló első szerelme, és ezért a srác olyan bánatos lesz, hogy megváltozik az élete.” – Tallér Edina kamaszregényéről Boldog Zoltán írt.

A kortárs szerzők feldarabolása a megújuló érettségin

„Nézzük, hogy a feldarabolós játék milyen érdekes életműtorzókat varázsol nekünk. Esterházy Pétertől például a régi, a klasszikus, a nem kortárs (ízlés szerint aláhúzandó) kategóriába kerül a Fuharosok (1983), de a Tizenkét hattyúk (1987) már itt van velünk.” – Boldog Zoltán tárcája

A vers kilenc élete

„Úgy tűnik, a vers csak akkor él, ha szövegként kicsit meghal előtte. S mi utána kezdjük el szeretni igazán…” – Boldog Zoltán tárcája

A nemötvenhatos ötvenhatos

„Lénárd Ödön volt az utolsó egyházi foglya a kommunista diktatúrának, akit összesen háromszor ítéltek el koncepciós perben.” – Boldog Zoltán tárcája

Jókai 2.0

„Jogom van-e a saját csömörömet ellensúlyozandó megfosztani a diákokat attól, hogy részesei legyenek a Nagy Kőszívű Konzultációnak, ahol iskolázott fiatalok egymást átölelve örvendenek a közös, kőszívűen is arany tudásnak?” – Boldog Zoltán tárcája.

A terapeutám, mondd, akarsz-e lenni?

Papp-Für János árnyékapa című verseskötetében egy boldogtalan gyerekkor emlékeit osztja meg velünk, mi pedig lassan ráébredünk, hogy amit olvasunk, mind megtörténhetett. Sőt nap mint nap történik. Boldog Zoltán írása.

Az ember, aki mégsem halt meg

„Az egyik kevésbé csodálatos napon azonban Péter föltette magának azt a borzasztó, az addigi szenvedés kiegyensúlyozottságát egyértelműen megzavaró kérdést, hogy mi lesz, ha mégsem fog meghalni.” – Boldog Zoltán tárcája

Nagycsütörtökön – Boldog Zoltán tárcája

Jézus, Szent Kristóf, a fiatal férfi, a két öreg, a lerobbant autó és én. Mindez az utolsó vacsora előtt. Húsvéti tárca.

A civilizáció vége

„Lassan cihelődünk a bölcsőde felé az ónos esőben. Csúszkálnak a babakocsi-kerekek, a cipőtalpak, ingatag lábakon áll a jövő. Az ég és egy busznyi emberiség zúdította ránk haragját. Tűrjük-e a haragot, visszaszóljunk-e nekik?” – Boldog Zoltán tárcája

Milyen könyveket nem olvastam az évben?

„Attól, hogy olvasás nem sok volt az évben, a vágy megfogant bennem, mint asszonyban a második jövevény. A következő könyvekhez lett volna kedvem, ha lett volna időm.” – Boldog Zoltán tárcája

Klasszikusok és modernek

Hét új könyv jelent meg az Irodalmi Jelen gondozásában, ezeket mutatták be a lap szerkesztői a júniusi lapszámmal együtt a TAT Galériában vasárnap, az Ünnepi Könyvhét zárónapján.

A fasizmus bélyege és a mai magyar irodalom

TÁRCA

Nyugat-Európa szemében a „magyar” jelzőhöz egyre inkább hozzákapcsolódik a „fasiszta” kifejezés is. De milyen következményei vannak ennek a magyar kultúrára nézve?

Magyar-e, aki szegény?

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

György Péter Szegeden a kettészakadt társadalomról és az ennek nyomán használhatatlan nemzet- és nemzeti kultúrafogalomról beszélt.

„Ha betiltanák az irodalmat”

HELYSZÍNI és VIDEÓ

Az Irodalmi Jelen februári estjén Majoros Sándor villantott fel képkockákat családja múltjából, melyből regénye táplálkozik, de a jelenkori próza kérdéseit körüljáró esten mások történeteibe is belehallgattunk.

Trauma van!

INTERJÚ

Bencsik Orsolyával beszélgettünk az Akció van! című kötete apropóján traumáról, vidékről, cirkuszról, a jugó-nosztalgiáról, Tim Burtonról, a nehézkes diplomahonosításáról és jelenlegi tanulmányairól.
 

Oldalak