Ayhan Gökhan

A kortárs író karácsonyi levele – I.

Milyen levelet írna a Jézuskának/Angyalnak a kortárs szerző, milyen könyveket ajánlana háziolvasmányként, illetve karácsonyi ajándékként azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik eltávolodtak az irodalomtól – lapunk szerzői válaszolnak ünnepi körkérdéseinkre.

„A szerelem nem az autonómiánk feladásáról szól”

Hidas Judit első, Hotel Havanna című kötete után regénnyel jelentkezett. A könyvben felbukkanó társadalmi jelenségekről, a főszereplők életéről, illetve az emberi kapcsolatok és a diktatúra viszonyáról is kérdezte őt Ayhan Gökhan.

„Az irodalom csalóka”

Demény Péter legújabb, Portrévázlatok a magyar irodalomból című könyvében frappáns, rövid szövegeken keresztül mutatja be kedvelt szerzőit. Az új könyvről, a kortársakról és a több figyelmet érdemlő erdélyi szerzőkről is kérdezte őt Ayhan Gökhan.

A bécsi szemétégető – Ayhan Gökhan versei

Örömömhöz úgy simul az épület, mint
hang melege a hidegebb erényhez

Emberkínzás mesterfokon

Márkus András Paraszttartók kézikönyve című regénye egy uralkodó jobbágyokon végrehajtott, változatos és meghökkentő kínzásairól, kegyetlenkedéseiről szól. A könyvet Ayhan Gökhan mutatja be.

„Bármilyen feldolgozatlan élmény megbetegít egyént és nemzetet”

Patak Márta első regényében bemutatja az 1942-es délvidéki magyar mészárlást és az arra adott, kegyetlen jugoszláv választ. A test mindent tud című könyv emlékeztet a második világháború máig ható következményeire. Az eddig inkább műfordítóként ismert szerzővel Ayhan Gökhan beszélgetett.

Én vagyok – Ayhan Gökhan versei

"...anyukám haja rövid és elhagyott az apukám. / Mért mindig a hiányosságaim kérdezitek?"

Himnusz a tetvekhez

Zahava Szász Stessel Hóvirágok című kötete irodalmi igényességgel megírt önéletrajzi és tudományos mű, amely a markkleebergi munkatáborba hurcolt magyar zsidó nők sorsát mutatja be. Ayhan Gökhan írt a felkavaró könyvről.

Irodalmi évértékelő körkérdés 2.

Az év végéhez közeledve kérdéseket tettünk fel néhány szerzőnek, hogy értékeljék 2010 irodalmi eseményeit, és néhány tervüket megosszák velünk. A második részben Ayhan Gökhan, Orcsik Roland és Sárközi Mátyás válaszait olvashatják.

Kegyhely élő és holt ereklyéknek

 
Rónai-Balázs Zoltán ajánlója Ayhan Gökhan Fotelapa című kötetéről
 
 
 

Ayhan Gökhan legújabb versei

"...milyen könnyű! Kr. u. 2010-ben, reggel nyolc
órakor. milyen jó ez. mint az idő, mint te.
hallgatni akarok, hogy legyen annyi, ami
a figyelemhez elég. a mosatlan parton
kapaszkodsz, kéz-közön."
Ayhan Gökhan versei

"Miért nem tesz az Isten most csodát?" - Fotóriport tudósítónktól a Tokaji Írótáborról

A Tokaji Írótáborról lapunk közölte Sáray Ákos, a tábor hivatalos fényképészének fotóriportját is, s most közzétesszük a tudósítónk által készített képeket is, melyek inkább az egyes írókra koncentrálnak, s talán közvetlenebbek is. A képek alatt készítőjüknek rövid jegyzeteit olvashatják.

Ayhan Gökhan versei

"Uram, jóvá kéne tennünk a rengeteg hibánkat. mondjuk kezdhetnénk azzal, hogy a sok hazugságnak medrét örökre kiszárítjuk, telehordjuk földdel."