Kritika

Nincs hova hátrálni

Halmosi Sándor: Lao-ce szenvedélye

„Persze még mindig ott vannak a technikai fejlődés indukálta veszélyek: az elgépiesedés az emberi kapcsolatok elsivárodásához vezethet. Már gondolkodni sem kell, már egymásra sincs szükség, hisz ott az elektronikus eszköz, ami mindent tud, mindent helyettesít. De tényleg mindent?” – Halmosi Sándor verseskötetében Oláh András tett szellemi sétát.

Egyre rövidülő töredelmek – Vámos vallomásai

Vámos Miklós: töredelmes vallomás

Vámos Miklós új kötetében olyan történeteket oszt meg olvasójával, amelyekről nem szokás kendőzetlenül mesélni – teszi ezt egy őszülő úriember eleganciájával, akiről megtudjuk többek között, hogy eredetileg nem is Miklós, hanem Tibor, hogy nemcsak idézeteket lopott életében, de szótárat is, s hogy egyre frusztráltabban szemléli a strandon a tökéletes testeket. – Laik Eszter értékelte a kötetet.

Az öninkvizítor legendája

Hajdú Farkas-Zoltán: ki ez az Ipse? legenda

„Mint látható, egy kitüntetett idő – a gyermekkor – lejárta valamiképp felszámolja annak terét, a szülővárost és környékét is. Az emlékezet ereje pedig nem bizonyul elégségesnek az életteli helyreállításhoz: a felnövekedés és az emigráció implikálta térbeli eltávolodás eredményében utópikus építészmunkára képes csupán.” – Hajdú Farkas-Zoltán könyvét Domokos Zsófia mutatja be.

A könyvek életre kelnek

A könyvek életre kelnek. Bevezetés az interaktív könyv elméletébe és gyakorlatába a BOOKR Kids alkalmazásaival

A főként képi-elektronikus tartalmat közvetítő mobileszközök uralta világban „igen nagy öröm értesülni arról, hogy akadt Magyarországon egy kis csapat, amely sajnálkozás helyett nekifogott a hagyományos, könyv alapú irodalmat zenével, hangzó nyelvvel dúsított interaktív szöveges-képi médiatartalommá formálni”. – A gyermekközpontú, interaktív könyveket, hangoskönyveket népszerűsítő BOOKR Kids kiadót és olvasás-, továbbá képességfejlesztő kiadványát Bárdos József mutatja be.

Végül úgyis egy saját történetváltozatot alkotunk meg

Andrej Nikolaidis: Kilenc

„A fájdalomban és tűpontos leírásban mégis van valami balkáni gyönyörűség, miközben nem pusztán a szobákba, hanem a bűntudattal teli lelkekbe is betekintést nyerünk, ahol az anyák azért imádkoznak, hogy minél tovább tartson gyermekük sírása, mert az legalább valamennyi enyhülést hoz az őrületbe kergető esőcseppek monoton csöpögésének hangjába.” – Andrej Nikolaidis könyvét Bittner Mónika mutatja be.

TOP10 – 2018. szeptember

TOP10 szeptember

Az Irodalmi Jelen szeptemberi TOP10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

Könyvek nyárra dióhéjban 6.

Boldizsár - Ferdinandy - Müller

„Ezt a mélyen bennünk lévő, alapvető belebújási-átalakulási igényt használja ki, és fordítja gyógyító célra a személyes életesemények mitikus feldolgozásának gyakorlatán alapuló Metamorphoses meseterápiás módszer, melyet Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta dolgozott ki. Azt állítja, a mese képes megszüntetni a problémákból keletkező káoszt, és helyére állítani a teljességet.” – nyári sorozatunk utolsó darabjaiként Lafferton Luca és Bánosi Eszter rövid írásait ajánljuk az olvasóknak.

A sci-fi én vagyok

Roberto Bolaño: A science fiction szelleme

„Ez az erős atmoszférával jellemezhető irodalmi közeg minimális változtatásokkal behelyezhető a világ bármely szegletébe, ahol író-olvasó emberek élnek. Átsüt a sorokon Bolaño szenvedélye és érdeklődése nemcsak az irodalom, de az irodalmi élet iránt is.” – A science fiction szellemében Tóth Csilla barangolt, és szúrt le útjelzőket.

Könyvek nyárra dióhéjban 5.

Bárdos-Féja-Sausic-Borgos

"Ez az út, a könyv tapasztalata szerint, nem elsősorban szégyenkezésre méltó, hanem inkább izgalmas és kalandos. Igazi fölfedezés, a kiscserkészek és a kisnővérek kijönnek a napra a fullasztó hátsó szobákból." Rimóczi László olvasóbarát terjedelmű könyvajánlói Bárdos József, Féja Géza, Sausic Attila és Borgos Anna új köteteiről.

Egy őrült világban nem-őrülten írni egyenesen képmutatás

Gáspár Ferenc: Ördögvér és vámpírangyal

„A szöveg anatómiáját tekintve úgy tűnik, mintha e kisregénynek önálló szervei és csontozata lenne, külön veséje, mája és gerince. A sűrűn előforduló káromkodások az események katalizátoraiként működnek, mi pedig nevetünk, ahol nevetni kell, és borzongunk, ahol borzongani. Szürreális, szúrós illatú lázálom ez.” – Rimóczi László recenziója Gáspár Ferenc regényéről.

Könyvek nyárra dióhéjban 4.

Abafáy-Deák Csillag szatirikus novellái egyszerre fakasztják mosolyra és késztetik meghökkenésre az olvasót; Pruzsinszky Sándor mesterien kelti életre a 19. század nagyjait drámáiban; Száraz Miklós György regénye egy betörés elindította eseménylavina sodrába rántja magával az olvasót. – Laik Eszter nyári könyvajánlója.

TOP10 augusztus

Az Irodalmi Jelen augusztusi TOP10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

Könyvek nyárra dióhéjban 3.

Bárdos László: A zárójel bezárul

„Milyen ez a költészet? Intellektuális, nyelvi síkokkal játszó, áthallásos, a nagy elődök villanásaira építkező, mert egy poeta doctus alkotta. Más szavakkal: a versek terét jólesően kitölti az egy személyben irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár költő.” Nyári sorozatunkban a délutáni kávészünet perceire ajánljuk rövid könyvismertetőinket könyvheti és akörül megjelent könyvekről. Ma Zsille Gábor írásait közöljük Bárdos László, Vasadi Péter és Both Balázs új kötetéről.

A mindentudás fájdalma

Spiró György: Diavolina

“De lehet, hogy mindezzel a szerelem lényegére tapint Spiró, hiszen ki mondja, hogy ez az ősi érzés egyáltalán magyarázatra szorul? Ha ebből az aspektusból szemléljük az írást, akkor a legcsöpögősebb hollywoodi film sem mondhatná el szebben, hogy a szerelem megmagyarázhatatlan csoda: csak van, és kész.” – Frei Gabriella díjnyertes kritikája, 2. rész.

Könyvek nyárra dióhéjban 2.

Csillag Tamás: Megtalált ország

"Az életművész szó hallatán egy léha, felelőtlen szerencselovagot képzelünk magunk elé, aki az élet nyílt vizén sodródik, meglovagolva egy-egy ígéretesebb hullámot. Zsille Gábor azonban nem ilyen: ő a szó legletisztultabb értelmében művésze életének, sorsa alakításának." – Nyári sorozatunkban a délutáni kávészünet perceire ajánljuk rövid könyvismertetőinket könyvheti és akörül megjelent könyvekről. Ma Simon Adri írásait közöljük Csillag Tamás, Zsille Gábor és Paládi Zsolt új kötetéről.

Oldalak