Ugrás a tartalomra

Voks – a többség dönti el, mi történjen a színpadon

Nyomógombok, második világháborús hírek és több ezer rágógumi a Trafóban.

Költői tánc vagy második világháborús történelmi archívum? Ezúttal a nézők választják ki, mit szeretnének látni-hallani. A választás anonim, csak egy gombnyomás, és a távirányító mindenkinél ott van. A Tünet Együttes legújabb kísérlete jól modellezi azt a világot, a mai Magyarország társadalmát, amelyben élünk – kiélezve a kollektív döntéshozatal és az egyéni felelősség témájára.

Spot: http://youtu.be/sf5NJl_YLYQ

Február 2-3-4-én láthatja a közönség első alkalommal a 2012-ben tíz éves Tünet Együttes Voks című fizikai színházi bemutatóját a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A két hónapos próbafolyamat során a társulat régi és új alkotótársakkal dolgozott együtt. Peer Krisztián, a Tünet Együttes névadó dramaturgja a darab szövegét állította össze, Márkos Albert pedig ismét zeneszerzőként jegyzi a produkciót, a felvételek során erre az alkalomra, sokoldalú zenészekből összeállt zenekar működött közre, a produkció végén pedig Krzysztof Pendereczki Gyászzene Hirosima áldozatainak emlékére című zeneműve is elhangzik. A társulat 2011 nyarán meghallgatást tartott, ennek során találták meg az előadás fiatal táncosait, az Izraelből érkezett Ayelet Yekutielt, Bordás Emilt, és Egyed Beát. Furulyás Dóra a társulat ösztöndíjasa volt, vele már Az élet értelme című előadásban is találkozhatott a közönség, Szász Dániel pedig a Tünet Együttes alapító tagja. Korai Zsolt médiaművész segítségével találták ki azt az interaktív technológiát, amelynek segítségével az előadás nézői lesznek annak igazi rendezői.
A forrásszövegek felkutatásában Gáti István segített, és több történésszel konzultáltak a munka során. A szövegeket Bánki Gergely és Kertész Péter színművészek tolmácsolásában hallhatja majd a közönség.
A társulat honlapján blogot hoztak létre az előadás számára, amelyen folyamatosan nyomon követhető, mi történik a háttérben: fotógalériákat, videókat nézhetnek, bejegyzéseket olvashatnak a közreműködőktől. A munkafolyamat során két alkalommal nyílt próbát is tartott a társulat a Tünet Stúdióban. A Trafó stábja is forgatott náluk: http://youtu.be/VQxvuNvzY1c A Bonbonetti 19 200 darab rágógumival segítette az előadás létrejöttét, esténként akár több ezer színes golyócska is boríthatja majd a színpadot.

A Tünet Együttes Voks című előadása 2012. február 2-3-4-én (csütörtök-péntek-szombat) 20 órakor tekinthető meg a Trafó Kortárs Művészetek Házában, a 3-i előadás után Králl Csaba tánckritikus, szakíró beszélget Szabó Rékával.