Vasárnap kezdődik a Kolozsvári magyar napok

Vasárnaptól nyolc napon át a Kolozsvári magyar napok rendezvényei foglalják el Erdély fővárosa központi utcáit, tereit – jelentették be a szervezők egy kedden tartott sajtótájékoztatón.

    A rendezvénysorozat keretében több mint 630 programra látogathatnak el az érdeklődők.
    Amint Gergely Balázs fő szervező elmondta, idén az 575 éve Kolozsváron született Mátyás király és a 450 évvel ezelőtt Tordán kikiáltott vallásbéke köré szerveződik az események jelentős hányada.
    A Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke úgy vélte: a magyar napok nemcsak fesztivál, hanem a magyarság ünnepélye. Napjai során azt a közös sikert ünnepelheti a kolozsvári magyarság, hogy túllépett azon a koron, amikor csak tiltakozni, valami védelmében gyűlt össze a téren. "Végre felszabadultan tudunk ünnepelni, tudunk mosolyogni, örvendeni egymásnak" – fogalmazott. Úgy vélte: a magyar napok a kolozsvári és erdélyi magyarok találkozásáról szólnak, a koncertek, a programok csupán egyfajta hátteret biztosítanak a találkozásokhoz.
    Amint Szabó Lilla programigazgató részletezte: több mint ötven program foglalkozik a magyar napok alatt Mátyás királlyal. Augusztus 20-án tartják a nyitógálát a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében, ahol a budapesti Újszínház Országjáró Mátyás király című előadását nézheti meg a közönség.
    Egész héten meg lehet tekinteni, de csak a hét vége felé nyitják meg hivatalosan azt a négy kiállítást, amely szintén Mátyás királyra emlékeztet. A szigethalmi Emese park hagyományőrzői idén a Farkas utcai református templom melletti romkertben vernek tábort, hogy ízelítőt nyújtsanak a Mátyás korabeli tábori életből. A kolozsvári filmnapok keretében szintén a nagy királyról szóló filmeket vetítenek.
    A vallásszabadság 450 évvel ezelőtti erdélyi kihirdetéséről beszélgetéseken, a nemrég felavatott Vallásszabadság házában vezetett séták során tudhatnak meg többet az érdeklődők.
    A magyar napok társult rendezvénye az idén huszadszor megszervezett Szent István-napi néptánctalálkozó, amelyen kisebbségi sorban szerveződő néptáncegyüttesek mutatják be produkcióikat. Társult rendezvény a hatodik alkalommal megszervezett Mimesis kortárs művészeti fesztivál. Szabó Lilla elmondta: idén is a Farkas utca lesz a fesztivál szíve. Itt fognak állni a vásárosok sátrai és a fesztivál egyik színpadja is. Emellett a főtéri nagyszínpadon és a Bánffy-palota udvarán felállítandó színpadon állnak a közönség elé a különböző zenészek, együttesek.
    Sánta Levente, a koncertprogramok főszervezője elmondta: a fellépőket úgy válogatták, hogy minden korosztály és minden ízlés megtalálja a kedvére valót. A nagyszínpadon többek között Lovasi András, Szabó Balázs Bandája, Rúzsa Magdi, a Bagossy Brothers Company, Demjén Ferenc, a záró napon pedig a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel.
    A magyar napok keretében először szervezik meg a Donaton futóversenyt, amelyre 1,8, 5 és 10 kilométeres távra nevezhetnek be az amatőr futók. Mint Gergely Balázs felidézte: az esemény révén a Kolozsvár falaihoz közeledő török seregről futva hírt vivő Dónát pásztor legendáját akarják összekapcsolni a testmozgással, az egészséges életvitellel.
    Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: a város idén is kiemelt rendezvényként kezeli a magyar napokat, mert a rendezvénysorozatot hídnak tekinti a város közösségei között. Ezek során a város nem magyar lakossága is jobban megismerheti a magyar kultúrát, a magyar közösséget.

(MTI)

 

 

Részletes program (szombat, vasárnap, hétfő):

 

 

 

 

 

Szombat

 

augusztus 18.

 

06:30–12:00 Kós Károly Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrák IV. kiírása:
• Kós Kerékpáros 25 (24 km): Gyerővásárhely, református parókia (RAJT, 10:30–11:00) – Jegenyei menedékház – Ordományos – Riszeg-tető – Sztána, Szentimrei-villa (CÉL)
• Kós Kerékpáros 35 (34 km) (ÚJ): Sztána, református templom (RAJT, 11:00–12:00) – Kis-petri, református templom – Váralmás – Almási-vár – Farnas, református templom – Zso-bok, református templom – Riszeg-tető – Szentimrei-villa (CÉL)
• Kós Kerékpáros 40 (40 km): Gorbói országút (RAJT, 10:00–10:30) – Gyerőffy-szöktető – Gyerővásárhely, református parókia – Jegenyei menedékház – Ordományos – Riszeg-tető – Sztána, Szentimrei-villa (CÉL)
• Kós Kerékpáros 60 (61 km): Kolozsvár, Kakasos templom (RAJT, 7:00–7:30) – Hója-erdő – Kányafő – Kis-Martonos-tető – Bátori-hegy – Gorbói országút – Gyerőffy-szöktető – Gyerővásárhely, református parókia – Jegenyei menedékház – Ordományos – Riszeg-tető – Sztána, Szentimrei-villa (CÉL)
Megjegyzések
• a K25-ös túra résztvevői számára szállítást biztosítunk a RAJThoz, Gyerővásárhely köz-pontjába
• a K35-ös túra résztvevői számára szállítást biztosítunk a RAJThoz, Sztána központjába
• a K40-es túra résztvevőit pedig a DN1-E60-as országút Gyalu–Magyarkapus szakaszán le-vő Bendkopp-letérőig fogjuk szállítani. Innen 4,7 km-re, a Gorbói-út tetején van a 40 km-es kerékpáros túra RAJTja.
• a kerékpáros résztvevőknek a CÉLba érkezés után még kb. 6 km-t kell tekerniük a haza-szállításukat biztosító járművekig.

 

Kós Károly Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúra XV. kiírása:
• Kós Gyalogos 10 (11 km): Sztána, állomás (RAJT, 8:30–9:30) – Csiga-domb – Riszeg-tető – Szentimrei-villa (CÉL)
• Kós Gyalogos 25A (26 km): Sztána, állomás (RAJT, 8:30–9:30) – Sztána, református temp-lom – Kispetri, református templom – Almási-vár – Zsobok, református templom – Ri-szeg-tető – Szentimrei-villa (CÉL)
• Kós Gyalogos 25B (24 km): Sztána, református templom (RAJT, 8:45–10:00) – Kispetri, re-formátus templom – Almási-vár – Zsobok, református templom – Riszeg-tető – Szentim-rei-villa (CÉL)
• Kós Gyalogos 55 (53 km): Kolozsvár, Kakasos templom (RAJT, 6:30–7:00) – Hója-erdő – Kányafő – Kis-Martonos-tető – Bátori-hegy – Gorbói országút – Gyerőffy-szöktető – Gyerővásárhely, református parókia – Jegenye, kőbánya-letérő – Ordományos – Ri-szeg-tető – Szentimrei-villa (CÉL)
Megjegyzések
• a Kós Gy10 és a Kós Gy25A túrán induló résztvevők számára Sztána állomástelep megkö-zelítését vonattal javasoljuk, NEM autóval (környezetkímélési meggondolásokból, az út minősége, illetve a parkolási lehetőségek korlátozottsága – max. 10–15 autó – miatt)
• a Kós Gy25B túra résztvevői Zsobokról, 4 km-es jó minőségű makadámúton könnyen el tudnak jutni Sztána falu központjába, ahol megfelelően leparkolhatják autóikat a túra vé-géig.
• a Gy10-es és Gy25-ös túrák résztvevőinek nem szervezünk visszaszállítást Kolozsvárra – mindenkinek lehetősége lesz a délutáni vonatokkal visszautazni.
• a CÉLba érkezett Gy55-ös résztvevők Kolozsvárra utazása számításaink szerint lehetséges vonattal, vagy szükség esetén, a szervezők biztosítják autós visszaszállításukat.
A túrákra benevezni CSAK ELŐZETESEN lehet (a RAJTnál NEM):
• a túrák honlapján (www.ekekolozsvar.ro/teljesitmenyturak – várhatóan július 15-től kezdve)
• a regisztrációs pontoknál: a Szabadság napilap titkárságán vagy a Nyilas Misi Tehetségtá-mogató Egyesület irodájában.

 

A túrákkal kapcsolatos egyéb információt a teljesitmenyturak@ekekolozsvar.ro e-mail cí-men lehet igényelni.
A RAJTok időpontjai tájékoztató jellegűek, végleges és pontos adatok a 2018-as Kós-túrák honlapján találhatók majd.
A nevezési időszak kezdete a médiában és Facebookon (facebook.com/ekekolozsvar), il-letve a kolozsvári EKE honlapján lesz meghirdetve.
Szervező: EKE – Kolozsvár 1891, Szentimrei Alapítvány
12:00–13:00 Nemzetközi Tánckavalkád
Kolozsvár Főterén – a 20. Szent
István-napi Néptánctalálkozón részt vevő együttesek bemutatkozása.
Szervező: Heltai Gáspár Könyvtári
Alapítvány, Szarkaláb Néptáncegyüttes
Helyszín: Főtér
14:00 Zenés délután a Kostyák családdal. Műsoron Rossini, Bartók, Piazzolla művei és sok meg-lepetés!
Helyszín: Redut / Erdélyi Néprajzi Múzeum
16:00 Kincses Kolozsvár Kalendáriuma 2018– 2019 – könyvbemutató
Helyszín: Bánffy-palota/Szépművészeti Múzeum
17:00 #EMŰK. Válogatás a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményéből. Ku-rátorok: Vécsi Nagy Zoltán, Madaras Péter.
Szervező: EMÜK, KKE, Kolozsvári Szépművészeti Múzeum
Helyszín: Bánffy-palota/Szépművészeti Múzeum
18:00 Betekintés Kusztos Endre művészetébe – kiállításmegnyitó. Kurátor: Iakob Attila.
Szervező: Szováta városi tanácsa és polgármesteri hivatala, Szépművészeti Múzeum, Kin-cses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Bánffy-palota/Szépművészeti Múzeum
19:00 Hollósy Simon és a nagybányai művésztelep – katalógusbemutató
Szervező: Magyarország Főkonzulátusa, Kolozsvári Szépművészeti Múzeum
Helyszín: Bánffy-palota / Szépművészeti Múzeum
19:00 Egyszerű szerelmes ének – Laczkó Vass Róbert színművész Eisikovits Mihály elfeledett szerzeményeit mutatja be. Zongorán kísér: Nagy Gergő.
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület, KMN Egyesület
Helyszín: JZSUK Felvinczi Terem
23:00 Heltai táncház
Szervező: Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, Szarkaláb Néptáncegyüttes
Helyszín: Heltai Folk Center

 

 

 

 

 

Vasárnap

 

augusztus 19.

 

10:00 Román nyelvű tárlatvezetés a Hollósy Simon és a nagybányai művésztelep című kiállítá-son. Vezeti: Iakob Attila kurátor
Szervező: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum
Helyszín: Bánffy-palota / Szépművészeti Múzeum
11:00 A 9. Kolozsvári Magyar Napokat nyitó ökumenikus istentisztelet a vallásszabadság jubi-leumi évében
Helyszín: Kolozsvári belvárosi unitárius templom
11:00 Állatvilág című fotókiállítás megnyitója. Kurátor: Bozsóki Adrienn
Szervező: EKE – Kolozsvár 1891
Helyszín: Pata utcai református templom, Fehér Galéria
12:00 Magyar nyelvű tárlatvezetés a Hollósy és a nagybányai művésztelep című kiállításon. Vezeti: Iakob Attila kurátor
Szervező: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum
Helyszín: Bánffy-palota / Szépművészeti Múzeum
12:00–13:00 Nemzetközi Tánckavalkád
Kolozsvár Főterén – a 20. Szent István-
napi Néptánctalálkozón részt vevő együttesek bemutatkozása.
Szervező: Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, Szarkaláb Néptáncegyüttes
Helyszín: Főtér
15:00 Napút folyóirat Mátyás királyról szóló emlékszámának bemutatása Szondi György főszer-kesztő és Toót-Holló Tamás szerkesztő jelenlétében. Moderátor: Szentmártoni Szabó Gé-za
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Bánffy-udvar – koncerttér és magyar kézműves sörudvar
16:00 Fejfák a Kárpát-medencében. A Budapesti Erdélyi Gyülekezet (Reménység Sziget) gyűj-teménye. Kurátorok: Bogár Sándor és Polóny Levente
Szervező: Budapesti Erdélyi Gyülekezet, Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Szentegyház utca 4. szám
16:00 Jótékonysági aukció Zsombori Erzsébet (Zsimbi) festőművész munkáiból
Szervező: Transylvania Trust Alapítvány
Helyszín: Bonchidai Bánffy-kastély
16:00 Hóstát. Múlt, jelen és jövő. A vetített képes előadás meghívottja: Lönhárt Tamás, a BBTE oktatója. Fellépnek a Hóstát Hagyományőrző Társaság tagjai. Beszélgetőtárs: T. Ve-ress Éva
Szervező: Kolozsvár Társaság
Helyszín: Kolozsvár Társaság székhelye
16.30 Fejfák a Kárpát-medencében és azok intézményes védelme – a kerekasztal-­beszélgetés meghívottjai: Zalatnay István (az Erdélyi Gyülekezet vezető lelkésze), Buzogány Dezső (egyháztörténész, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora), Novák László Fe-renc (etnográfus, történész), Pozsony Ferenc (etnográfus, a Babeș–Bolyai Tudomány-egyetem professzora), Uri Imre (szilágyborzási lekipásztor), Máté Tamás (Ketesd alpol-gármestere, fafaragó, fejfametsző), Bogár Sándor és Polóny Levente (gyűjtők)
Szervező: Budapesti Erdélyi Gyülekezet, Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Szentegyház utca 4. szám
17:00 IX. Kolozsvári Magyar Filmnapok: A Sztánai Népismereti Filmszemle Kolozsváron / dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány – Válogatás a filmszemle kolozsvári vonatkozású filmjeiből:
Csibi László: Kós Károly, 2013 – 28’
Kötő Zsolt: Az utolsó széki csizmadia, 2013 – 5’
Nagy Ákos – Sevecsek Renáta: Szervusztok, Magyarok! Jaskó István „Pitti” emlékére, 2014 – 11’
Maksay Ágnes – Filep Farkas: Nem élhetek muzsikaszó nélkül, 2014 – 26’
Beszélgetés a filmszemle szervezőivel.
Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Tranzit Ház
17:00 Egyszer fent, egyszer lent. Fényképkiállítás a magaslégtérben áthaladó, illetve a reptérkö-zeli gépmadarakról két „repfotós” lencséjén keresztül. Első emelet: Bikfalvi Zsolt, Nagy-károly. Földszint: Antal Csaba, Györgyfalva.
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Szabók bástyája
17:00 Ave, Eva – rendezte: Raúl Iaiza (Regula contra Regulam Teatro, Olaszország). Jegyár: 15 lej (diákoknak 10).
Szervező: KaravanAct–Utazó Színházi Fesztivál 3. kiadása
Helyszín: Ferences kolostor refektóriuma
18:00 Koinónia 25 – Szülinapi gálaest
Szervező: Koinónia Kiadó
Helyszín: Kaszinó
18:00 A Bánffy-udvar megnyitója: „A gyümölcsfákat feltámogatám” – a kolozsvári Amaryllis Táncegyüttes reneszánsz bemutatója.
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Bánffy-udvar – koncerttér és magyar kézműves sörudvar
18:30 Evilági Együttes: Zenerege – gyermekkoncert
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Bánffy-udvar – koncerttér és magyar kézműves sörudvar
18:30 Közönségtalálkozó a Regula contra Regulam Teatro társulatával
Szervező: KaravanAct – Utazó Színházi Fesztivál 3. kiadása
Helyszín: Ferences kolostor refektóriuma
19:00 Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya – oratórium a Savaria Barokk Zenekar előadásában
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Szentháromság (piarista) templom
19:00 IX. Kolozsvári Magyar Filmnapok: In memoriam Bardocz Sándor /
Kolozsvári Filmes Műhelyek /
Kolozsvári Televízió
Filmes összeállítás a Kolozsvári Magyar Adás programjából Bardocz Sándor emlékére. 30’
Beszélgetés. Meghívott: Szép Gyula
Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Tranzit Ház
20:00 IX. Kolozsvári Magyar Filmnapok: In Memoriam Kallós Zoltán
Gulyás Gyula–Gulyás János: Balladák filmje, 1989 – 109’
Beszélgetés. Meghívott: Gulyás Gyula és Szép Gyula
Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Tranzit Ház
20:00 Metropol Group-koncert
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület, KMN Egyesület
Helyszín: Bánffy-udvar – koncerttér és magyar kézműves sörudvar
22:00 Magyar rock retróparty DJ Matheus-szal
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Bánffy-udvar – koncerttér és magyar kézműves sörudvar
23:00 Heltai táncház
Szervező: Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, Szarkaláb Néptáncegyüttes
Helyszín: Heltai Folk Center

 

 

 

 

 

Hétfő

 

augusztus 20.

 

10:00 Volt egyszer egy Bolyai Egyetem sorozat meghívottjainak baráti találkozója. Beszélgető-társak: Egyed Emese, egyetemi tanár, a BBTE magyar nyelv és irodalom szakának oktatója, Buchwald Péter, a Kolozsvár Társaság elnöke és Bálint Tiborné Kovács Júlia, a Bálint Tibor Baráti Társaság elnöke.
Szervező: Bálint Tibor Baráti Társaság, Kolozsvár Társaság
Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor (Dornei) u. 30. sz.
10:00–18:00 Toronylátogatás
Szervező: BBTE Földrajzi Intézet, Erdélyi Múzeum-Egyesület
Helyszín: Szent Mihály-templom
11:00 Ars Sacra Claudiopolitana – a kolozsvári Szent Mihály-plébánia egyházművészeti kiállítá-sának megnyitója. A kiállító helyiséget megáldja: Nm. és Ft. Jakubinyi György érsek. Ün-nepi köszöntőt mond: Ft. Kémenes Lóránt Zoltán főesperes-plébános; Horváth Anna, a kolozsvári RMDSZ elnöke és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtit-kárságának főosztályvezetője. A kiállítás kurátora: Hegedűs Enikő művészettörténész
Szervező: Szent Mihály-plébánia
Helyszín: Szentegyház utca 4. szám
11:00 Baglyok, szörnyek, mosolyok: emlékképek a Marianum történetéből. Találkozási pont: a Marianum bejárata (a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kara). A részvétel regisztrációhoz kötött, mert a terek befogadóképessége szűkös. A jelentkezési szándékot jelezni lehet az office@korzo.org.ro e-mail címre küldött üzenettel vagy a 0722811817-es telefonszámon. A sétán maximum 30 fő vehet részt.
Szervező: Korzo Egyesület
11:00 Arisztokrata portrék a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum gyűjteményében – Alexandra Sârbu tárlatvezetése román nyelven.
Szervező: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum
Helyszín: Bánffy-palota/Szépművészeti Múzeum
12:00–12:30 Déli orgonamuzsika. Előadó: Fazakas Ádám
Szervező: Kolozsvár-belvárosi református egyházközség
Helyszín: Farkas utcai református templom
12:00–13:00 Nemzetközi Tánckavalkád Kolozsvár Főterén – a 20. Szent István-­napi Néptáncta-lálkozón részt vevő együttesek bemutatkozása.
Szervező: Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, Szarkaláb Néptáncegyüttes
Helyszín: Főtér
13:00 Utcai parádé – a KaravanAct Utazó Színházi Fesztivál bemutatkozása.
Szervező: Shoshin Színházi Egyesület
Helyszín: Főtér
14:00 Mátyás kori és reneszánsz építészet Kolozsváron. A román nyelvű sétát vezeti: Pakó Klára művészettörténész (egy. adjunktus, BBTE). Találkozás: a ferences templom bejárata előtt (Karolina tér)
Szervező: Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány, BBTE Magyar Történeti Intézetének régészeti és művészettörténeti tanszéke
14:00 Ars Sacra Claudiopolitana – magyar nyelvű tárlatvezetés a kolozsvári Szent Mi-hály-plébánia egyházművészeti kiállításán.
Szervező: Szent Mihály-plébánia
Helyszín: Szentegyház utca 4. szám
15:00–19:00 Négy napig a király udvarában – Vakációs Bibliahét 4–13 év közötti gyerekeknek.
Szervező: Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség
Helyszín: Kétágú templom
16:00 Kuncz Aladár: Monográfiák. A kötetet bemutatják: Boka László, az OSZK tudományos igazgatója, Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, Filep Tamás Gusztáv eszmetörténész, H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó vezetője.
Szervező: Kriterion Könyvkiadó
Helyszín: Bocskai-ház, Óváry Terem
16:00 Mimesis VI.: 100 év pár(huzamos)beszéd A 6. Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Feszti-vál megnyitója.
Szervező: Origo Kulturális Egyesület
Helyszín: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum pincéje
16:00 Magyar Animáció 100 – A Magyar Művészeti Akadémia animációtörténeti kiállítása. Meg-nyitja: Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője.
Szervező: Magyar Művészeti Akadémia, Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Sapientia EMTE Kolozsvári Kar, Hunyadi Mátyás Terem előtere
16:00 Nemzeti sorskérdéseinkről – Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója beszélget.
Szervező: Magyar Unitárius Egyház, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE), Kolozs-vár-Belvárosi Unitárius Egyházközség
Helyszín: Vallásszabadság Háza
16:00 Dobronka Cirkusz: Világszám. Rendezte: Boráros Milada (Magamura Alkotóműhely, Ma-gyarország). 4 éven felülieknek ajánlott! Jegyár: 5 lej (felnőtteknek 10).
Szervező: Shoshin Színházi Egyesület
Helyszín: Báthory István Elméleti Líceum díszterme
17:00 „Ha én zászló volnék…” – történelmi magyar zászlókiállítás megnyitója. Kurátor: Pozsony Ferenc
Szervező: Kriza János Néprajzi Társaság
Helyszín: Kriza János Néprajzi Társaság székháza
17:00 Visky Ferenc 100 Emlékév. Hittel és humorral – Beszélgetés Visky Andrással
Szervező: Koinónia Kiadó
Helyszín: Koffer
17:00 Baglyok, szörnyek, mosolyok: emlékképek a Marianum történetéből. Román nyelvű épü-letbejárás. Találkozási pont: a Marianum bejárata. A részvétel regisztrációhoz kötött, mert a terek befogadóképessége szűkös. A jelentkezési szándékot jelezni lehet az offi-ce@korzo.org.ro e-mail címre küldött üzenettel vagy a 0722811817-es telefonszámon. A sétán maximum 30 fő vehet részt.
Szervező: Korzo Egyesület
17:00–19:00 Legendás kolozsvári tanárok: az Apáczai Csere János Elméleti Líceum egykori tanárai
Helyszín és szervező: Planetárium kézműves sörkert és közösségi tér
17:30 Yogalátesz / Gyakorlati foglalkozás Székely Zsejke vezetésével
Helyszín: Lothus Pro Life Center
17:00 Szent István-napi búcsú és szoboravatás a Donát úti Szent István-templomban. Szent Ist-ván szobrát Vetró András készítette. A búcsúra való tekintettel elmarad az esti szentmise a Szent Mihály-templomban.
18:00 A Magyar Szolidaritás Tüze a Bácsi-torokban. Találkozás a 31-es autóbusz bácsi végállomá-sánál.
Szervező: EKE – Kolozsvár 1891
19:00 Borkóstoló: A világ borai (román nyelven)
Szervező: Borvadász Társaság, Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Vallásszabadság Háza
19:00 A 9. Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógálája. Megnyitják: Gergely Balázs fő-szervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke; Kelemen Hunor, a Romániai Magyar De-mokrata Szövetség elnöke; Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke; Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Szőke István Attila: Országjáró Mátyás király – zenés históriás játék a budapesti Újszínház előadásában. Rendező: Kökényessy Ági
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület, KMN Egyesület
Helyszín: Kolozsvári Magyar Opera nagyterme
21:00–01:00 DJ Party (new funk, ska, reggae, electro swing, balkan, rockabilly, new jazz)
Helyszín és szervező: Planetárium kézműves sörkert és közösségi tér
22:00 Retróparty DJ Minivel
Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület
Helyszín: Bánffy-udvar – koncerttér és magyar kézműves sörudvar
23:00 Nyitóbuli: Sharlex és Hunay
Szervező: Bulgakov Café
Helyszín: Bulgakov Café
23:00 Heltai táncház
Szervező: Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, Szarkaláb Néptáncegyüttes
Helyszín: Heltai Folk Center

 

Kommentek elrejtése, megjelenítése