Ugrás a tartalomra

Tizennyolc országból érkeznek írók az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára

Tizennyolc országból érkeznek fiatal írók az idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartandó Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára, amelyen Magyarországot Szaniszló Judit képviseli.

    A rendezvény 17. alkalommal ad otthont Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának – mondta el korábban Karádi Éva főszervező. Hozzátette: az elsőkönyves fesztivál és az Európai Írótalálkozó idei fő témája is az európai irodalom soknyelvűsége, a nyelvi határok átjárásának lehetősége.
    A program szerint a Márai Sándor-teremben szombaton beszélgetést tartanak az idei németnyelvű elsőkönyves írókkal. Szombaton külön programon mutatják be V4-es standon az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára meghívott szlovák, lengyel, magyar és cseh szerzőket, Michal Havrant, Maciej Plazat, Szaniszló Juditot és Sára Vybíralovát.
    Karádi Éva főszervező tájékoztatása szerint szombaton délután az európai elsőkönyvesekkel Gács Anna és Forgách András beszélget a Lázár Ervin teremben.
    Ivana Dobrakovová Olaszországban élő szlovák írónő Halál a családban című elbeszéléskötetét Tóth Krisztina és Hidas Judit mutatja be. Claudiu M. Florian erdélyi szász író gyerekkoráról szóló, az Európai Unió irodalmi díjával kitüntetett Játszadozások kora - Erdélyi gyermekkorom regénye című művét Csordás Gábor és a fordító, Koszta Gabriella mutatja be a román standon. Szintén szombaton délután tartják az Európa női szemmel című sorozat új köteteinek bemutatóját Lidia Amejko, Ivana Dobrakovová és Svetlana Zuchová írók részvételével.
    Többek között Ignacy Karpowicz Szálkák és Maros Krajnak Entrópia című köteteinek bemutatójára is várják az érdeklődőket.
    A főszervező a vasárnapi programokról adott tájékoztatása szerint Lidia Amejko egyszerre megrendítő és mulatságos panelszentjeinek bemutatóján közreműködik Erdős Virág, A telepi szentek élete című könyv szerzőjével Pászt Patrícia beszélget. Svetlana Zuchova az Európai Unió irodalmi díjával kitüntetett, Jelenetek M. életéből című kötetét Kiss Noémi mutatja be.
    Szaniszló Judit Beenged című kötetével képviseli Magyarországot a rendezvényen. Szaniszló Judit történetei egészen újfajta fénytörésben mutatják be mindennapi életünk problémáit: a magánytól való félelmet, a társas kapcsolatok és a hivatali élet nehézségeit. Egy harmincas éveiben járó, hol egyedül, hol kapcsolatban élő nő mesél a családjáról és munkahelyi mindennapjairól. 
    Szaniszló Judit (1977, Miskolc) magyar-esztétika szakon végzett. Blogot ír évek óta Zetor Leila néven, 2008 óta jelennek meg írásai. Az Örkény Színházban egyfelvonásos dráma készült blogszövegeiből. A Petri György-díjas szerzőnek a Beenged az első kötete - olvasható a programfüzetben.  (MTI)