Ugrás a tartalomra

Tíz megyében zajlanak majd a Magyar nyelv hete sorozat idei programjai

Tíz megyében zajlanak majd április 24. és 28. között a Magyar nyelv hete sorozat programjai, amelyek között élmény-nyelvtanórák, nyelvi vetélkedők, közös versmondások és számos előadás is szerepel.

    Ötvenegyedik alkalommal rendezik meg idén a Magyar nyelv hete rendezvénysorozatot, amelynek célja a magyar nyelv megőrzése és ápolása – hangzott el a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és az Anyanyelvápolók Szövetsége szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
    Piróth Eszter, a TIT igazgatója elmondta, hogy az idei megnyitót április 25-én Nagyváradon tartják a Partiumi Keresztény Egyetemen, ahol a köszöntők mellett számos előadással várják a közönséget.
    A Budapesten a TIT április 24-én és 26-án az Égiekkel játszó földi lelemény című planetáriumi műsorral várja az érdeklődőket, akik a csillagképek magyar mondákban való megjelenítéséről tudhatnak meg érdekes információkat. A műsor vetítésére iskolai csoportok ingyenesen regisztrálhatnak.
    Az igazgató kiemelte továbbá, hogy a hagyományos előadások mellett élmény-nyelvtanóra is lesz a megyékben, ezeken a magyarság szimbólumairól, a nyelv és az identitás kapcsolatáról is szó lesz, de rendeznek szavalóversenyeket és Nagykőrösön például városi sétát is Arany János "nyomában".
    Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke felidézte, hogy a rendezvény 1967-ben két nyelvművelő, nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László gondolata nyomán indult el. Eleinte csak Budapesten, később már a vidéki városokban szerveztek anyanyelvi programokat és az ünnepi hét lassan országos, később a határokon átívelő mozgalommá terebélyesedett. Ma már nemcsak tudományos és ismeretterjesztő előadások, hanem versenyek, rendhagyó magyar órák és egyéb kulturális események színesítik az anyanyelvi rendezvények sorát a Kárpát-medencében.
    A szerdai tájékoztató a két szervezet megújított együttműködési megállapodásának aláírásával zárult. (MTI)