Szent István-napi várjátékok Hollókőn

Idén is megrendezik a hagyományos Szent István napi várjátékot augusztus 20-án Hollókőn - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

    Kelecsényi Péter elmondta: fegyveres harcok és csaták hiteles forgatagával, táncosok és zászlóforgatók bemutatóival várják a látogatókat az államalapítás ünnepén, az élményt középkori muzsika, önkéntes katonákkal megerősített várostrom, és a vár előtti térre kiköltöző kézművesek vásári portékái teszik teljessé.
    A program délelőtt 11 órakor ünnepélyes megnyitóval, a szereplők felvonulásával kezdődik.
    Bemutatót tartanak a várban Szent László Vitézei és a Pavane Történelmi Táncegyüttes, a Pavane zászlóforgatók és a Debreczeni Dósa Gyalogos Bandérium.
    A Szent Sebestyén Számszeríjász Bandérium a vár udvarában a középkori harci eszközökkel ismerteti meg az érdeklődőket, a vár előtti területen pedig a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagokat és a Szent Sebestyén Bandérium számszeríjász bemutatóját láthatja a közönség.
    A nap folyamán a gyalogos bandérium szemlézik a faluban is, és Szent László Vitézei is őrjáratot tartanak a falu főutcájában, hogy bíróság elé állítsák a gonosztevőket, és igazságot tegyenek a peres ügyekben.
    A Pavane zászlóforgatók a faluban és a templom előtt is bemutatót tartanak, muzsikál és táncházra várja Hollókő vendégeit a Tabulatúra Együttes, de a templom előtt és a Babamúzeum előtti téren is zenészek muzsikálnak majd vasárnap.
    Eközben ostromjátékok zajlanak a várban az összes szereplő bevonásával, sőt, várják az önkéntes vitézeket is. A vár udvarán lesz látható a Tűzpadka középkori lakomakészítési bemutató, majd mindenki asztalhoz ülhet a Győztesek lakomáján.
    A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend tagjai játszóházat tartanak, a Debreczeni Dósa Gyalogos Bandérium pedig két sátrat állít fel a vár előtt, ahol bemutatják a tábori életet, fegyverekkel gyakoroltatnak, és középkori ételkóstolót tartanak. (MTI) 

Kommentek elrejtése, megjelenítése