Ugrás a tartalomra

Röhrig Gézával, slam poetryvel, koncerttel zár a Capa pop-up programsorozat

 
Röhrig Gézával, slam poetryvel, koncerttel zár a Capa pop-up 
 
Szinte az összes program teltházas volt a Capa Központ ingyenes programsorozatán
 
A hét végén ér véget a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ingyenes kulturális programsorozata, a Capa pop-up: a fotó mellett a társművészetek felé is nyitó sorozat az év eleje óta tart, telt házas koncertekkel, filmvetítésekkel, irodalmi estekkel, és az utolsó két estén is érdemes minél előbb érkezni a Nagymező utcába, ahol kiváló és ingyenes programokkal várják a közönséget.
 
Március 16-án este 18 órától a Sztalagmit című esten Röhrig Gézától kérdez Ágoston Zoltán. A Saul fia főszereplőjének eddig hét verseskönyve jelent meg, és a Jelenkor főszerkesztője arra kérte a költőt, mindegyikből olvasson fel egy verset, amiről beszélgethetnek. Az est végén Röhrig októberben megjelenő új kötetéből is szemezget. A költői est után, este fél 9-től slam poetry est lesz: Vittorio Storaro fotóiból a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében rendez kiállítást a Capa Központ április elején, és ennek apropóján a háromszoros Oscar-díjas operatőr képeiből válogattak a slam showcase fellépői számára, hogy a látottakat továbbírják. Storaro fotóit ihletként használva versel Bánóczi Bea, Bárány Bence, Csider István Zoltán, Pion István és Simon Márton, amihez az Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi.
 
A Capa pop-up utolsó napján, március 17-én Bereczki Csaba kreatív dokumentumfilmjét, az amerikai születésű klezmerzenészekről és európai gyökereiről szóló Soul Exodust lehet, angol felirattal, megnézni és hallgatni, majd a rendezővel Teszler Tamás beszélget. Bereczki Csaba az Életek éneke után továbbfűzte az átlagosnál is nagyobb szívvel működő zenés dokumentumfilmjei sorát, ezúttal néhány identitás-kereső klezmer zenész fizikai és lelki útjára irányítva a figyelmet. 
 
A Capa pop-up programsorozat péntek este IAMYANK koncertjével zárul, aki a tavalyi évet egy nagylemezzel (Hiraeth) és rengeteg IAMYANK LIVE BAND koncerttel töltötte meg. Idén viszont - mint azt tőle megszokhattuk - ismét olyan irányok felé fordul amivel eddig még nem kísérletezett. 
Erre a különleges eseményre az elmúlt évek során összegyűlt ambient, experimental ötleteit fogja össze egy egységes szövetté. Az előadásban nagy szerepet kap az improvizáció, így a hallgatók testközelből tapasztalhatják meg, ahogy egymásra épülnek az elektronikus textúrák, zajok, cselló és akusztikus, perkusszív ütemek.
 
A Capa pop-up eseményein a belépés ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
 
A rendezvények időpontjai: március 16-17.
Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, rendezvényterem
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8. 
 
A Soul Exodus című film előzetese megtekinthető a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=9Ojslu41bjI&t=4s
 
Részletes program:
 
2017. március 16. csütörtök
 
18:00
Sztalagmit - beszélgetés Röhrig Gézával
 
Röhrig Gézának eddig hét verseskönyve jelent meg (hamvasztókönyv, fogság, sziget, éj, törvény, honvágy, az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit), és Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője arra kérte a költőt, minden kötetéből olvasson fel egy verset, amiről beszélgethetnek utána. Az est végén a költő októberben megjelenő új kötetéből is szemezget.
 
20:30
Apokalipszis most - meghívásos Slam Poetry Showcase
A tervezett meghívott slammerek:
Kemény Zsófi, Simon Márton, Gábor Tamás Indiana, Csider István Zoltán, Horváth Kristóf - Színész Bob, Bárány Bence, Mészáros Péter, Basch Péter, Bánóczi Bea, Pion István
 
A felkért slammerek ezúttal a háromszoros Oscar-díjas operatőr, Vittorio Storaro egy fotója által inspirálva írnak és adnak elő szövegeket. Szabad asszociációs bázisnak tekintve az eredetit bontják ki a személyes hozzáfűzni valójukat, vagy elrugaszkodnak tőle és új interpretációját adják a klasszikus műnek. Mindehhez a slam poetry események „házi” zenekara, a három fős Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi.
 
 
2017. március 17. péntek
 
18:00
Soul Exodus - vetítés (angol felirattal), beszélgetés
Vendég: Bereczki Csaba rendező
 
Bereczki Csaba a nyolc évvel korábban bemutatott Életek éneke után továbbfűzi az átlagosnál is nagyobb szívvel működő zenés dokumentumfilmjei sorát, ezúttal néhány, identitás-kereső klezmerzenész fizikai és lelki utazására irányítva a fókuszt. A Nazaroff Brothers nevű zenekar tagjainak lelki és fizikai utazását végigkövető Soul Exodus élesen szembesíti a nézőt az önazonosság megtalálásának több mint bonyolult folyamatával. Addig pedig, ameddig ezt nem sikerült helyre tenni magunkban, nincs más hátra, mint előre: játszani kell, amíg csak lehet, és gyönyörű klezmermuzsika kíséretében helyezni el egy ezüstszelencében a bolygó zsidó belenyugvásának gesztusát.
 
20:30
Iamyank: Drones
 
IAMYANK a 2016-os évet egy nagylemezzel (Hiraeth) és rengeteg IAMYANK LIVE BAND koncerttel töltötte meg. Idén viszont - mint azt tőle megszokhattuk - ismét olyan irányok felé fordul amivel eddig még nem kísérletezett. 
Erre a különleges eseményre az elmúlt évek során összegyűlt ambient, experimental ötleteit fogja össze egy egységes szövetté. A lassan épülő elektronikus textúrákat és zajokat cselló és akusztikus perkusszív ütemek kísérik a színpadon. Az előadásban nagy szerepet kap az improvizáció, így a hallgatók testközelből tapasztalhatják meg, ahogy egymásra épülnek a motívumok. Ha megpróbálunk háttérzenét elképzelni egy régi, szemcsés, homályos, kissé beégett tájképhez, valószínűleg közel kerülünk ahhoz amit hallani fogunk.