Rendkívüli módon négy versenyző jutott a George Enescu Verseny csellódöntőjébe

Három helyett négy csellista jutott a bukaresti George Enescu nemzetközi klasszikus zenei verseny csellódöntőjébe, amire még nem volt példa - közölték hétfőn a szervezők.

    A zsűri azért választott ki négy versenyzőt, mert a versenyen nagyon magas a színvonalon játszottak, ezért úgy ítélték meg, mind a négy fiatal művész megérdemli a döntőbe jutást.
    A francia Stanislas Kim, a japán Micui Sizuka, a kínai Jipaj Csen, valamint az észt Marcel Johannes Kits is jogot nyert arra, hogy összemérje tudását a döntőben, amelyet kedden tartanak.
    A szeptember 1. és 23. között zajló George Enescu Versenyen 39 országból 270 fiatal művész vesz részt, akiket mintegy 400 jelentkező közül választottak ki. A 115 ezer euró (37,4 millió forint) összdíjazású verseny négy kategóriában folyik: zongora, hegedű, cselló és zeneszerzés.
    A versenynek számos kiegészítő programja van, koncerteket adnak az előző években díjazott győztesek, valamint meghívott neves előadóművészek: Raphael Wallfisch brit csellista, Salvatore Accardo olasz hegedűművész és John York, Laura Manzini és Peter Jablonski zongoraművészek.
    A versenyt 60 évvel ezelőtt alapították és kiegészíti az 1881 és 1955 között élt román zeneszerző nevét viselő George Enescu Fesztivált, amely minden második évben a világ legfontosabb zenészeit és zenekarait vonultatja fel. 2014 óta felváltva tartják a versenyt és a fesztivált, így egyik évben a versenyt, a következőben a fesztivált szervezik meg.  (MTI)

Kommentek elrejtése, megjelenítése