Ugrás a tartalomra

Október 6. – Felolvassák Az aradi vértanuk című művet Nyíregyházán

Katona Tamás Az aradi vértanuk című művének felolvasásával idézik fel az 1849. október 6-án történteket a forradalom és szabadságharc mártírhalált halt tábornokai kivégzésének 162. évfordulóján csütörtökön Nyíregyházán.

    A helyhatóság szervezésében a város nyolc gimnáziumának diákjai 10 és 18 óra között Katona Tamás történész Az aradi vértanuk című művének felolvasásával tisztelegnek a kivégzett hősök emléke előtt a polgármesteri hivatal előtti Kossuth Lajos téren – mondta Parillák Gabriella, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának sajtóreferense szerdán az MTI-nek.
    Egy-egy középiskola tanulói egy órán át, egymást tízpercenként váltva idézik vissza az Aradon történteket, amit Kossuth Lajos, a szabadságharc szellemi vezére a magyar Golgotaként emlegetett. A nyolc órán át tartó történelmi visszatekintés után Nyíregyháza önkormányzati vezetői és helyhatósági képviselői a diákokkal, valamint a település lakóinak részvételével közös gyertyagyújtással tisztelegnek az aradi vértanuk emléke előtt.     Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Világos melletti, szőlősi mezőn történt fegyverletétele után 1849. október 6-án 13 honvédtábornokot végeztek ki Aradon. Négyen a tábornokokat megillető lőpor és golyó általi halállal haltak, Lázár Vilmos ezredest, gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő és Schweidel József tábornokot a tizenkét fős kivégzőosztag terítette le. Kiss Ernőt a vállán érte a golyó, ezért őt három katona a sortűz után közvetlen közelről újabb lövésekkel végezte ki.     Mivel a honvédsereg a császáriak által segítségül hívott orosz csapatok előtt tette le a fegyvert, ezzel a hadviselés akkori íratlan törvényei szerint megsértette a fő ellenség császári oldalt, a többi tábornoknak megalázásként kötél általi halált írtak elő a megtorlók. Gróf Vécsey Károly büntetését azzal tetézték, hogy végig kellett néznie társai, lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignácz, Lahner György, Knézich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos és Damjanich János kivégzését.     A tábornokok holttestét elrettentésül közszemlére is kitették a reggeli kivégzés után, majd este az golyó által haltakat az aradi várat övező sáncárokban, míg a felakasztottakat a vesztőhelyen temették el.     Aradon 1849–1850-ben további három honvédtisztet, Ormai Nortbert és Kazinczy Lajos ezredest, valamint Ludwig Hauk alezredest, Bem József tábornok segédjét is kivégezték, míg Lenkey János vezérőrnagy a várbörtönben halt meg, ahol megtébolyodott.
(MTI)