Ugrás a tartalomra

Nyitott Szemek Fesztivál: színházi nevelési programok seregszemléje Budapesten

Első alkalommal rendezik meg a budapesti Jurányi Házban augusztus 25-én és 26-án a Nyitott Szemek Fesztivált, amelyen az idei évadban elérhető színházi nevelési előadások és színházpedagógiai programok mutatkoznak be a pedagógusok előtt.

    A Nyitott Kör által szervezett évadnyitó mustrán lehetőséget teremtenek óvodapedagógusoknak, általános és középiskolai tanároknak, hogy átfogó képet kapjanak a 14 résztvevő budapesti társulat több mint 50 már futó vagy tervezett előadásáról, színházpedagógiai programjáról, az alkotó közösségek pedig így közvetlenül érhetik el a diákokat képviselő pedagógusokat.
    A színházi nevelés több mint 25 éve kezdett kibontakozni Magyarországon, de máig nagyon sok iskolában nem ismert a módszer és az abban rejlő lehetőségek. Az első Nyitott Szemek Fesztivál célja a Közép-magyarországi régió óvodapedagógusainak, tanítóinak és tanárainak lehetőséget teremteni arra, hogy találkozzanak a térségben aktív színházi nevelési előadásokat, színházpedagógiai programokat létrehozó műhelyekkel, megismerjék futó előadásaikat, és ezen keresztül átfogó képet kapjanak a módszer lényegéről - olvasható a Nyitott Kör MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Mint írják, a mustrán a szervező Nyitott Kör mellett képviselteti magát az AppArt, a Bohócok a Láthatáron Csoport, a Budapest Bábszínház, a Detectivity project, a FAQ Társulat, a Fórum Társulat, az InSite Drama, a Katona József Színház Behívó programja, a Káva Kulturális Műhely, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Simorág TánCirkusz, a SÍN Produkció, a Tünet Együttes és a Trainingspot Társulat.
    A fesztivál három blokkban zajlik majd, blokkonként három teremben, korosztályonkénti felosztásban. Egy-egy termet töltenek meg az óvodásoknak és az általános iskola alsó tagozatosainak, valamint a felsős korosztálynak, továbbá a középiskolásoknak szánt programok.
    A bemutatkozó szervezetek összesen 12 óvodásoknak és általános iskolai alsó tagozatosoknak szóló, 14 felső tagozatosoknak szóló és több mint 25 középiskolásoknak szánt színházi nevelési előadásról és színházpedagógiai programról fognak információt nyújtani. A részletes program a http://nyitottkor.hu/nyitott-szemek/ oldalon található meg.
    A szakmai beszélgetéseket korcsoportonként Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője, Hudáky Rita, a Magyartanárok Egyesületének képviselője és Cziboly Ádám, az InSite Drama egyik alapító tagja moderálja.
    A fesztiválon elsősorban pedagógusok jelenlétére számítanak, de minden érdeklődőt várnak. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni augusztus 24-én délig lehet a http://nyitottkor.hu/nyitott-szemek/ linken.

 

Forrás: MTI