Ugrás a tartalomra

Nyári Versművészeti Táborok: még kedvezményes jelentkezési díjjal!

Kukorelly Endre, Kinizsi Ottó, Bakos-Kiss Gábor és Turczi István is részt vesz a július 10-től kezdődő nyári Versművészeti Táborok munkájában. Ihletett környezetben tartja idei táborait a Magyar Versmondók Egyesülete.

 

Költőknek, leendő színészeknek és versmondóknak is önálló műhely indul, így három tábor zajlik egyszerre Neszmélyen, egy Duna parti hajón, július 10-től 18-ig. Kiss László és Wiegmann Alfréd rendezők, valamint Szennik Évi diákszínjátszó-rendező és Lutter Imre előadóművész, drámapedagógus is tanít majd. Az előkészületek javában zajlanak.
A Versművészeti Szemináriumba érkező középiskolás diákok, egyetemi hallgatók hangképzést, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanulhatnak, szituációs feladatokban, bizalomjátékokban, helyzetgyakorlatokban próbálhatják ki magukat, a színpadi és a pódiumi jelenlét szabályait ismerhetik meg.
A Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely azoknak szól, akik a színházművészetet és az előadóművészetet leendő hivatásuknak tekintik. A színészmesterség mellett klasszikus és kortárs művek rendhagyó feldolgozása, egyéni versfoglalkozások, helyzetgyakorlatok, színpadi mozgás és beszédképzés folyik a műhelyben, amely nagyban épít a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi vizsgájára.
A Parnasszus költészeti folyóirattal közös Írásművészeti Műhely célja, hogy a nem professzionális írók, költők, versfaragók illetve tanulni vágyó, a mesterség fogásait elsajátítani akaró pályakezdő szerzők verstani, írástechnikai, költészet- és prózaesztétikai ismereteit bővítsék, a szemináriumi jellegű speciális feladatokat közösen és személyre szólóan megbeszéljék, értékeljék.
A táborok teljes felhívása megtalálható a vers.hu oldal Táborok menüpontjában, és információ kérhető a 06 20 512 8004-es telefonszámon. A jelentkezési díj egy része üdülési csekkel is fizethető, a díjat az iskolák, intézmények átvállalhatják! Még tart a meghosszabbított kedvezményes jelentkezési határidő, érdemes mielőbb jelezni a részvételi szándékot!
Kaleidoszkóp VersFesztivál
Meghirdette közben a Magyar Versmondók Egyesülete a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál színpadi versenykategóriáit is. Az idén már filmesek is nevezhetnek alkotásaikkal, ez és a hagyományos versmondás kategóriája szeptember végéig nyitott a versenyzők előtt – jelentette be Lutter Imre fesztiváligazgató, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke.
Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, a Kaleidoszkóp VersFesztivál ezúttal Pécsről, Európa Kulturális Fővárosából jelentkezik október 12-től 17-ig. A Pécsi Ifjúsági Központ biztosítja majd a helyszínt a programok többségének. A versszínházi estéken országos hírű művészek lépnek majd fel. Idén még több szerep jut az Első Magyar Versszínháznak, és jó néhány ősbemutatót is láthat a közönség: lesz világzenei koncert, sztárok verses találkozója, nagyszínházi előadás, rendhagyó költészeti est és verses mozgásszínház is. A fesztiválról és a nevezési lehetőségekről részletes információ található a versfesztival.hu oldalon.
Bujtor István Filmfesztivál
A Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Balatonszemes Önkormányzata, a Latinovits Zoltán Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Bujtor István emlékére filmfesztivált rendez független/amatőr filmes alkotók, alkotóközösségek számára 2010. augusztus 20-22 között Balatonszemesen, a „Nyárbúcsúztató” rendezvénysorozat keretében.
Olyan kisjátékfilmek alkotására és bemutatására szólítjuk fel a független filmes alkotókat, alkotóközösségeket, amelyek Bujtor István szellemi örökségét vállalva elsősorban a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készülnek, mivel a sokoldalú művész munkásságából ezt a szegmenset szeretnénk elsősorban kiemelni. Természetesen nem szeretnénk azokat az alkotókat sem kizárni a fesztiválról, akik nem kívánnak ilyen tematikájú filmet készíteni, ezért a második kategóriában szélesre tárjuk a kaput, ahol minden műfajú és témájú filmet befogadunk. Ennek megfelelően a Fesztivált két tematika köré csoportosítva kívánjuk megrendezni. Nevezni lehet kisjátékfilmmel és szabadon választott műfajú és tematikájú filmmel is. Részletek és jelentkezési lap a vers.hu oldalon, a Versenyek linken, azonos cím alatt található.