Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Kozma Lajos ösztöndíjas alkotók kiállítása Budapesten

A tavaly Kozma Lajos-ösztöndíjat nyert fiatal iparművészek alkotásaiból nyílt kiállítás hétfőn Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában. A bemutató március végéig látogatható.

    A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjat 1987-ben a Művelődési és Oktatási Minisztérium alapította a 35 évnél fiatalabb, Iparművészeti Egyetemet végzett, önálló művészi tevékenységet folytató kézműves-iparművészek számára - közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) hétfőn az MTI-vel.
    Idén a tavalyi ösztöndíjasok, Kárpáti Judit Eszter, Bősze Eszter, Fabricius - Nagy Emese, Kovács Eszter, Strohner Márton József, Farkas Pap Éva, Kóródi Zsuzsanna, Pápai Lilla, Gelley Kristóf, Simon Viktória mutatják be elkészült alkotásaikat, amelyeket március 29-ig láthat a közönsége a Kultúrkúriában.
    Az ösztöndíj a legjelentősebb innovációk piacképes termékké vagy autonóm művé fejlesztéséhez nyújt egy-három évig támogatást, amelyre évente írnak ki pályázatot.
    A beérkezett jelentkezéseket nyolc fős független szakmai kuratórium bírálja el, ők választják ki minden évben a tíz legígéretesebb pályázót. Idén a kuratórium tagja volt Garam Judit ruha- és divattervező, Soltész Melinda tagozati titkár, Lublóy Zoltán keramikus, Sipos Balázs üvegtervező, N. Mészáros Júlia művészettörténész, Tóth Zoltán tervezőművész, Gulyás Judit textiltervező és a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete képviseletében a jelenlegi elnök, Mascher Róbert formatervező iparművész.
    Az kiállításmegnyitón kihirdették az idei ösztöndíjasok névsorát is. Idén a 31 jelentkező közül Csávás Ruzicska Tünde, Fazekas Veronika Borbála, Juhos Janka, Kalicz-Mészáros Klára, Nagy Krisztina,  Révész Eszter, Tengely Nóra, Mitter Anna Róza, Kóródi Zsuzsanna és Pápai Lilla nyerte el a támogatást.
    Az ösztöndíj összege január 1. és augusztus 31. között havi bruttó 100 ezer forint, szeptember 1 és december 31. között havi bruttó 200 ezer forint.
    Az ösztöndíj névadója, Kozma Lajos a magyar art deco kiemelkedő építésze a két világháború közötti magyar lakásművészet megújítója. Az Iparművészeti Főiskolán tanárként és igazgatóként tevékenykedett és könyvgrafikusi munkássága is számottevő. (MTI)