Ugrás a tartalomra

Május végéig lehet jelentkezni a 25. Salvatore Quasimodo Költőversenyre

Május 31-ig két magyar nyelvű, kiadatlan és más pályázaton még nem szerepelt vers beküldésével lehet jelentkezni a 25. alkalommal meghirdetett jubileumi Salvatore Quasimodo Költőversenyre – mondta el Mezey Katalin, a Salvatore Quasimodo Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Budapesten.

    A Kossuth-díjas író, költő hozzáfűzte: a pályázatokról júliusban dönt a szakmai zsűri, majd szeptember 9-én, nemzetközi költőtalálkozó keretében rendezik meg a díjkiosztó ünnepséget Balatonfüreden.  
    Bár nem tömegrendezvény, a költőverseny Balatonfüred identitásának meghatározó eleme lett az elmúlt több mint két évtizedben – fogalmazott Bóka István, a város polgármestere. Kiemelte: az elmúlt 24 évben mintegy 10 ezer pályamű érkezett az olasz költő balatonfüredi látogatásáról megemlékező versenyre. A Salvatore Quasimodo Emlékdíj korábbi nyertesei között van Marno János, Szálinger Balász, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Rakovszky Zsuzsa, Orbán Ottó és Faludy György is.
    A jubileumi rendezvények részeként a 150 évvel ezelőtt született irodalmi Nobel-díjas Luigi Pirandello emlékére irodalomtudományi és műfordítói pályázatot hirdetnek doktoranduszok és egyetemisták számára. A 15-20 év közötti olaszul tanuló korosztály tagjai egy szabadon választott Quasimodo-vers zenés, filmes vagy animációs feldolgozásával jelentkezhetnek a pályázatra, amelynek beadási határideje április 30. – mondta el Szkárosi Endre irodalomtörténész, egyetemi tanár.
    Paczolay Péter római magyar nagykövet a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarország és Olaszország viszonyában a változó intenzitású politikai kapcsolatok mellett meghatározóak a kulturális kapcsolatok. A jubileumi rendezvények egyik helyszíne a Római Magyar Akadémia lesz, ahol konferenciával, költőtalálkozóval és irodalmi esttel készülnek.
    A mai világban a kortárs költészetnek sok bátorításra van szüksége, ezért is fontosak az olyan rendezvények, mint a Salvatore Quasimodo Költőverseny – fogalmazott Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Intézet igazgatója, aki kiemelte azt is: Magyarországon kívül az olasz költő munkássága előtt még szülőhazájában sem tiszteleg irodalmi díj.
    Mezey Katalin kitért arra is: 14. alkalommal hirdetik meg a Balaton természeti és kulturális emlékeinek, valamint a térség mai állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó bemutatását célul kitűző Bertha Bulcsu Emlékdíjat. A meghívásos pályázatra öt szerzőtől várnak irodalmi publicisztikákat.
    A 25. Slavatore Quasimodo Költőverseny és Nemzetközi Költőtalálkozó fővédnöke Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. (MTI)