Ugrás a tartalomra

Kenyérlelke Fesztivál

 
Kenyérlelke Fesztivál
 
A Kenyérlelke fesztivál az igazi kenyérsütésben jártas emberek és az egész pékszakma legjavát vonultatja fel és a kenyér egyszerűségéhez mérten ingyenes, mindenki számára nyitott találkozó. Ezen a napon minden a kenyérről szól: a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a kenyér és péksüteményeknek a készítését, a felnőttek pedig a számtalan szórakozási lehetőség mellett egy versenyen is résztvehetnek. A megmérettetésre csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és kovásszal készültek.
 
A versenyt két osztályban rendezik meg. A profik közé idén is Magyaroszág legjobb kenyereit sütő pékségeit hívjuk meg, de elfogadunk nevezéseket is. A rangos gasztronómiai zsűri döntése alapján a biztos meghívottak a következők: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Panificio il basilico, Artizán, Kiskovász pékség, Királypék, Inez bagel shop, Csepregi pékség, The Mill, Panel pék, Innió étterem, G&D kézműves pékség.
 
Az otthon sütők kategóriájába pedig bárki jelentkezhet, aki nem cégszerűen süt kenyeret. A tavalyi tapasztalat alapján, mivel ebben az osztályban túl sok volt a jelentkező, ezért egy előre meghirdetett időpontban előselejtezőt tartunk, így augusztus 20-án már csak 15-20 otthon sütő szállhat versenybe!
 
Az erőpróbán négy kategória van, amiben szabadon indulhat bárki. Ez a félbarna kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a bagett és a croissant. A legjobbnak találtatott alkotásokat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. Mind a négy kategóriában csak egyetlen jelöltet illet meg a zsűri elismerése, aki ezt az oklevelet egy évig szabadon használtatja, egészen a következő versenyig bezárólag.
 
A tavalyi versenyhez hasonlóan tervezünk értékes ajándékokat is átadni a legjobbaknak, ezzel is jelezve a találkozó magas színvonalát. Az otthon sütők osztályában például, a Félbarna kategória győztese a Miele Kft jóvoltából egy Miele CulinArt Gourmet sütőt kap, amely kategóriájában a világ legjobb sütőjének számít. Szponzoraink és támogatóink segítségével szeretnénk még bővíteni a győzteseknek járó ajándékok sorát.
 
Mivel a Kenyér Lelke fesztivál a verseny mellett egy fontos augusztus 20-i helyszín kíván lenni, ezért idén is egész napos programokkal készülünk a látogatók szórakoztatására. A zenei színpadon óránként váltják egymást majd a népi és világzenei zenekarok: Besh o droM, Lakatos Mónika Folk Trió, Creme de la pop, Broders, Couple.
 
 
A gyerekek játékos formában készíthetnek kis kalácsokat és briósokat a Miele gasztró szigetén, ahol a Jacques Liszt és az Artizán pékség is tart workshopot felnőtteknek a kovászos kenyér és a tarte készítéséről.
 
Egy eredeti, hordozható malom és egy kemence biztosítja a hagyományos sütő eljárások bemutatását.
 
A megszokott magas színvonalon kínálunk ételeket, italokat az érdeklődőknek!
 
Az Anyukám mondta! (Encs) étterem világszínvonalú ízeivel lesz jelen, a Leo kerti konyhával készít kenyérre valókat. Fröccsök és jó borok a Bortársaság jóvoltából lesznek, a Balkezes sörfőzde kézműves söröket kínál, a Superjuice pedig egészséges hűsítőket.
 
Részletes program:
10:00 ünnepélyes megnyitó
Otthon sütők versenye indul.
10.15 Creme de La pop zenekar
11:30 Broders zenekar
12:30 Otthonsütők eredményhirdetése
13:00 Couple zenekar. Profi pékségek versenye 4 kategóriában indul.
14:14 Lakatos Mónika folktrió
15.30 Profi pékségek eredményhirdetése
16:15 Besh O droM zenekar
 
Közben egész nap gyerekprogramok, akrobaták, monocikli oktatás, lufi hajtogatás, ugrálóvár.
 
A belépés díjtalan!
 
Helyszín: MOMKult (Budapest 12., Csörsz utca 18.)
 
 
Forrás: www.port.hu