Ugrás a tartalomra

Jeszenszky Endre koreográfus emléke előtt tisztelegnek egykori tanítványai

Jeszenszky Endre koreográfus emléke előtt tisztelegve rendez idén is koreográfiakészítő versenyt a Táncpedagógusok Országos Szövetsége szombaton a budapesti Erzsébetligeti Színházban.

    A második születésnapját ünneplő Koreográfus Verseny Jeszenszky Endre emlékére elnevezésű megmérettetésen a jelentkező táncpedagógusoknak és csapataiknak egy kötelezően és egy szabadon választott zenére kell két, 5-10 perces koreográfiát bemutatniuk bármilyen műfajban.
    A Rossa László zeneszerző, Kiss József dramaturg, Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke, Szalay Tamás koreográfus, táncpedagógus, valamint Molnár Krisztina táncpedagógus alkotta zsűri az eredményhirdetést követően ki is értékeli az egyes produkciókat.
    Jeszenszky Endre koreográfus, balettmester, a jazztánc magyarországi műfajalapítója 2015-ben ünnepelte volna 90. születésnapját.
    Több évtizeden átívelő pályafutása során táncművészek százait nevelt ki, akik közül sokan a jelenkori magyar és külföldi táncművészet meghatározó egyéniségei, többek közt Bakó Gábor, Frenák Pál és Angelus Iván.
    Pályája során edzett tornászokat és jégtáncosokat, tanított artistákat, koreografált revüműsorokat, könyvet írt a balettről, létrehozta a megalakuló Rockszínház tánckarát, tanított a Semmelweis utcában és az Almássy téren.
    Az emlékére létrehozott rendezvény idén ismét lehetőséget ad a mester tanítványainak és azok tanítványainak, hogy az előadásokon róják le a tiszteletüket Jeszenszky Endre "Mesti" előtt.
    Az idei rendezvényre a fővárosból és az ország különböző részeiből is érkeznek a volt tanítványok.  (MTI)