Ugrás a tartalomra

Generációt vált a Véletlen

A Tünet Együttes 2002 óta sikerrel futó előadása generációt vált, megújult szereposztással, fiatal táncosok tolmácsolásában kerül bemutatásra. A kortárs Véletlen klasszikussá érett.

Nyolc év sok idő egy előadás, főleg egy kortárs táncszínházi előadás, vagy, ahogy a színlapon áll, „tudományos ismeretterjesztő” táncjáték életében. A „kortárs” kifejezés ezúttal szó szerint értendő, hiszen az új, huszonéves előadókból álló szereplőgárda is magának érzi a 2002-ben bemutatott darabot. Szabó Réka rendező szerint a produkció a fiatal táncosoknak köszönhetően új energiákkal telik meg, az új emberek új karaktereket hoznak be, így hozzájuk mérten a koreográfiákat is újragondolják.

A Véletlenben két világ kerül egymás mellé a táncszínpadon, a tudományé és a táncé. Egy tudós a véletlenről tart tudományos ismeretterjesztő előadást, a háta mögött pedig egy táncelőadás zajlik, amelynek szervező elve a véletlen. A produkció különlegessége, hogy valódi matematikusok, Mérő László és Vancsó Ödön szereplésével kerül színpadra.

A darab egyedülálló, nyolc éves sikertörténete során több generáció látta, és szerette meg az előadást, így azok a táncosok is, akik most átvették a stafétát. A próbák során kiderült, hogy számukra éppen olyan frissnek hat, mint a nyolc évvel ezelőtti szereplőknek. Valószínűleg így lesz ez a nézőkkel is, azokkal, akik már látták és azokkal, akik most találkoznak vele először. Nem véletlenül.

Bemutató: 2010. október 8-9. 20 óra Mu Színház

Véletlen

tudományos ismeretterjesztő táncjáték

Játék agyból és gyomorból.

Mi a véletlen? Tán nem is létezik? Tán ha elég okosak és gyorsak volnánk, ahogy lendül a kéz, ahogy perdül a kocka ki tudnánk számítani mielőtt leér, hogy melyik oldalát mutatja majd fölfelé? A véletlen csak tudatlanságunk mércéje? Vagy a véletlen létünk alapja, világunk szabadsága, a szél, mely az emberiség hajójának vitorláit dagasztja? Egy bölcs - vagy épp hogy részeges - kormányos?

Nézünk a véletlenre agyból és gyomorból. Tán majd egymást látjuk.

Az előadás meghívást kapott rangos magyar és külföldi fesztiválokra, járt Sepsiszentgyörgyön, Grazban, Szabadkán és Kassán.

Rendező: Szabó Réka

Előadó: Mérő László/Vancsó Ödön

Táncosok: Cuhorka Emese, Dózsa Ákos, Hadi Júlia, Furulyás Dóra/Huzella Júlia, Vadas Zsófia Tamara, Varga Csaba

Zene: Márkos Albert

Fény, hang: Payer Ferenc

Kosztüm: Pillangó

„Szabó Réka kortárs táncos-koreográfus, egyben matematikus és egyetemi tanár, teljes pompájában összekötötte élete két hivatását (…) művészetének két legfontosabb sarokköve, az okosság és a humor különös, különc egyveleggé áll össze legújabb előadásában. Alkotásai (de színpadi játéka, akkor is, ha más alkotó darabjában látjuk) nem csak a szemet, de a szívet és az elmét is jóllakatják… A Véletlen egy ragyogó egyetemi előadás és egy ragyogó táncjáték intarziája…"

(Halász Tamás, Balkon, 2002. október)