Ugrás a tartalomra

Emlékérmét kapott a 200 éve született Irinyi János

Kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön Irinyi János, a zajtalan és robbanásmentes gyufát elsőként szabadalmaztató, 200 éve született vegyész tiszteletére. 

    

Az Irinyi János emlékére kibocsájtott érme példányai a fővárosi Csodák Palotájában 2017. május 18-án. Irinyi János, a biztonsági gyufa feltalálója 200 éve, 1817. május 17-én született

MTI-fotó: Balogh Zoltán

A különleges, négyzet alakú emlékérme a népszerű, magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató emlékérme-sorozat tizenegyedik tagjaként jelenik meg – olvasható az MNB MTI-hez eljuttatott közleményében. 
    Az emlékérme előlapján a gyufásdobozok oldalán lévő gyújtósáv ponthálós mintázata látható, amint éppen lángra lobbant egy robbanásmentes gyufaszálat.
    A különleges, úgynevezett proof technológiával vert emlékérmén a gyufaszál lángja természetes fényben, mozgatás hatására a szivárvány színeiben váltakozik. Szivárványhatás magyar kibocsátású emlékérmén most először jelenik meg.
    Az előlapon találhatók a pénzérmék kötelező alaki kellékei is; a 2000 forint értékjelzés, a Magyarország felirat, a 2017 verési évszám, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikro méretű biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.
    A hátlapon Irinyi János portréja szerepel, fölötte olvasható a neve, mellette születési és halálozási éve. 
    Irinyi legközismertebb találmánya ihlette a hátlapon megjelenő technikai újítást is: ruházatának struktúráját a "200 éve született a robbanásmentes gyufa szabadalmaztatója" mikro méretű felirat ismétlődése adja.
    Az emlékérmét Endrődy Zoltán ötvös, iparművész tervezte, mesterjegye szintén az érme hátoldalán található.
    A négyzet alakú emlékérme 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 14 gramm, több mint huszonnyolcszor huszonnyolc milliméter, széle sima. Az emlékérmékből 10 000 veret készül, 6000 tükörfényes és 4000 selyemfényes kivitelben.
    Irinyi János a robbanásmentes gyufa szabadalmaztatás mellett az új szemléletű kémia egyik legelső magyar terjesztője is volt, valamint jelentős szerepet játszott a magyar kémiai szaknyelv kialakításában is. Mint erősen hazafias érzelmű nemes az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban is aktív szerepet vállalt. 
    Az Irinyi János emlékérme Magyarország törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál. (MTI)