Ugrás a tartalomra

Csődvédelem alá került a legnagyobb erdélyi magyar lapcsalád kiadója

A Hargita megyei törvényszék helyt adott a legnagyobb erdélyi magyar lapcsalád kiadója, az Udvarhelyi Híradó Kft. csődvédelmi kérelmének – írta szerdai számában a lapcsaládhoz tartozó Krónika napilap.

    A kiadó körlevélben értesítette a munkatársait, hogy a fizetésképtelenség elkerülése érdekében kezdeményezett eljárással lehetőség nyílik a lapkiadó helyzetének stabilizálására. Azt is tudatta, hogy a lapkiadás továbbra is zavartalan.
    "A fizetésképtelenség megelőzését célzó eljárás azt jelenti, hogy az átszervezés ideje alatt tevékenységünket tovább folytatjuk, és – kiadói tevékenységünk észszerűsítésével, racionalizálásával – konszolidáljuk a társaság helyzetét, tartozásainkat a vonatkozó jogszabályokkal összhangban kiegyenlítjük, folyó fizetési kötelezettségeinknek továbbra is eleget teszünk. Mindez a különböző ágazatokat érintő keretszűkítéseket és források átirányítását vonhatja magával" – olvasható az Udvarhelyi Híradó Kft. (UH) tájékoztatójában.
    A kiadó emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, 2016 decemberében gondatlan vagyonkezelés gyanújával leváltották az akkori menedzsmentet, amely ellen bűnügyi eljárás indult. A korábbi években felgyűlt adósságok azonban azóta is terhelik a céget.
    Az Udvarhelyi Híradó Kft. jelenteti meg az Udvarhelyi Híradó, a Csíki Hírlap, a Vásárhelyi Hírlap, a Gyergyói Hírlap székelyföldi kistérségi napilapokat, a Krónika napilapot, mely az egyetlen, nyomtatásban is megjelenő országos magyar napilap Romániában, az Erdélyi Napló hetilapot és a Székelyhon.ro hírportált. A kiadó bevételeit eddig a Magyarországon bejegyzett Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány egészítette ki. (MTI)