Ugrás a tartalomra

Az irodalom életre kel a Királyok Városában

2016 után ismét megrendezik Székesfehérváron a FIN – Fehérvári Irodalmi Napok, 2017. szeptember 26. és október 1. között. A hatnapos fesztiválon 11 helyszínen 14 program várja az érdeklődőket.

 

 

Az elmúlt évek számtalan sikeres irodalmi sorozata, könyvbemutatója, felolvasóestje, irodalmi vetélkedője nyomán 2016-ban elindult egy kezdeményezés, hogy az eseményeket összefogja, és egy közösségi fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé.

Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a huszadik századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.

A fesztivál első számú partnerei a nézők, a helyi és országos irodalomkedvelő közösség tagjai. A FIN országos irodalmi szervezetek (József Attila Kör, Szépírók Társasága), helyi közművelődési intézetek (A Szabadművelődés Háza, Szent István Király Múzeum, Fejér Megyei Levéltár, Vörösmarty Mihály Könyvtár), vendéglátóhelyek (Petz Söröző, Tinta Kultúrbisztró), könyvesboltok (Fehérvári Pagony, Study Könyvesbolt), kulturális színterek (Ikon, Paraba), helyi szervezetek (Fehérvári Heti Betevő, Garami Richárd Alapítvány) és a közönség összefogásából jön létre. A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok arculatának megtervezésével Varga Gábor Farkas, a nyomdai munkákkal pedig az ALTO Nyomda támogatja a fesztivál megvalósulását.

A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan idén is törekedtek az irodalmi sokszínűségre, és igyekeztek az irodalmi élet meghatározó alakjait meghívni Székesfehérvárra. Az idei Fehérvári Irodalmi Napok vendége lesz Bereményi Géza Kossuth-díjas író, dalszövegíró, bemutatkozik Závada Péter új zenés projektje, a TrAnzKaPHka, fellép Rutkai Bori és Háy János. Jelen lesznek továbbá a Szívlapát című ifjúsági antológia szerzői, felolvasóestet tart Laboda Róbert Hekele Dániel trombitás közreműködésével, bemutatják Hartay Csaba Holtág című kötetét, az érdeklődők gramofonzene mellett kóstolhatják meg Bozsik Péter menüjét, fellép Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, a városi slam poetry verseny vendége pedig Dékány Niki, György Ádám és Pion István lesz. Egy rendhagyó irodalmi biciklitúra során újraavatják Garami Richárd képzőművész biciklitárolóit. Idén színházi előadásokkal is bővül a program, a fesztivál előestéjén Tünet Együttes Sóvirág című előadása lesz látható, a záróesten pedig bemutatják a Leé József szövegeiből készült monodrámát Illésy Éva előadásában.

Találkozzunk idén is Székesfehérváron!

Kapcsolat:
Czinki Ferenc

czinkif@gmail.com

 

További információk:
https://www.facebook.com/fehervariirodalminapok/?fref=ts
https://fehervariirodalminapok.blogspot.com

 

 

PROGRAM

 

szeptember 26., kedd

19.00 SÓVIRÁG – AVAGY A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA: Egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje. A Tünet Együttes előadása. Szereplők: Cuhorka Emese és Fahidi Éva (Öreghegyi Közösségi Ház, Fiskális út 93.)

 

szeptember 27., szerda

16.30 MEGNYITÓ: Sajtótájékoztató és a SHARE jótékonyser csapra verése (Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára, Szent István tér 2-3.)

17.00 IRODALMI BICIKLITÚRA: Garami Richárd biciklitárolóinak újra-avatása. Túravezető: Németh Gábor (Útvonal: Magnet Bank – Pelikán Galéria – Petz Söröző)

21.00 TrAnzKaPHka: Závada Péter és Ratkóczi Huba műsora (Ikon Club, Fürdő sor 1.)

 

szeptember 28., csütörtök

17.00 SZÍVLAPÁT: A kortárs versantológia bemutatója. Vendégek: Szálinger Balázs, Vida Kamilla és a könyv szerkesztője, Péczely Dóra.(Fehérvári Pagony Gyerekkönyv és -játékbolt, Király sor 66.)

20.00 ABLAKOMBA SZÁLLT EGY IDIÓTA: Rutkai Bori, Háy János és a Kistotál zenekar estje. Közreműködik: Mizsei Zoltán, Németh Csaba és Szerető Dániel. (A Szabadművelődés Háza, Fürdő sor 3.)

 

szeptember 29., péntek

17.00 HOLTÁG: Hartay Csaba regényének bemutatója. Moderátor: Czinki Ferenc (Study Könyvesbolt, Palotai út 6.)

19.00 ÉN CSAK NÉZTEM: Laboda Róbert zenés könyvbemutatója. Közreműködik: Hekele Dániel (trombita). Moderátor: Gaborják Ádám (Tinta Kultúrbisztró, Marosi Arnold u. 3.)

21.00 KAFKABEAT KOCSMASZÍNHÁZ: Slam poetry verseny és showcase. Vendégek: Dékány Niki, György Ádám, Pion István (Paraba, Jancsár köz 4.)
23.00 DR. SAX: Swing & beat táncest (Paraba, Jancsár köz 4.)

 

szeptember 30., szombat

17.00 PETZ GASZTRODÉLUTÁN: Szakács: Bozsik Péter. Vendégek: Juhász Tibor, Totth Benedek. Műsorvezető: Babiczky Tibor. Közreműködik: Arany Gold Zoltán gramofonon. A Moly.hu olvasótalálkozója kedvenc könyveink bemutatásával, egy sör melletti kötetlen beszélgetéssel. (Petz Söröző, Bőrgyár u. 23.)

20.00 LUGASKONCERT: Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf estje (Petz Söröző, Bőrgyár u. 23.)

 

október 1., vasárnap

16.00 VERSEK: Bereményi Géza könyvbemutatója. Moderátor: Barlog Károly. Beszélgetés, felolvasás, filmvetítés.  (Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme, Bartók Béla tér 1.)

19.00 RENDBEN ÉLNI: Illésy Éva monodrámája Leé József hajléktalan költő versei alapján, az előadás után beszélgetés. Társszervező: Fehérvári Heti Betevő. (Új Magyar Képtár, Megyeház u. 17.)