Bíró Tímea

Költő
Születési dátum: 
vasárnap, 1989. december 17.
Születési hely: 
Szabadka
Legújabb kötetei: 
A pusztítás reggelei

Bíró Tímea 1989 decemberében született Szabadkán. Csantavéren nőtt fel, majd az újvidéki Filozófiai Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén szerzett egyetemi oklevelet 2013-ban. Azóta Szabadkán él, összművészeti esteket szervez, és rengeteget olvas.

Első verseskötete 2017-ben jelent meg a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában A pusztítás reggelei címmel. A Hét Nap hetilap újságírója, a Képes Ifjúság külső munkatársa, valamint a Szab-way Színházi Szervezet művészeti titkára és közönségszervezője. Néhány versét szerb nyelvre is lefordították. 2016-ban a Quasimodo Költőversenyen oklevelet kapott. Idén elnyerte az Irodalmi Jelen 2017-es költészeti díját. Világítótorony kereső és szeretné, ha mindig lenne elég idő az írásra.

Ladik Katalin a következőképp ír a fiatal költőről: „Már az első néhány vers olvasása után felvillanyozódva kiáltottam fel: Költő született! A kötet elolvasása közben egyre inkább megbizonyosodtam ebben. Bíró Tímea a fájdalmas gyermekkori élményeket költészetté emeli, rácsodálkozik, ám mégis természetesnek veszi a szegénységet, a kirekesztettséget, a betegséget, a halált. Bíró Tímea verseinek olvasójaként megköszönöm, hogy él, és verseket ír.”

Kommentek elrejtése, megjelenítése