Ugrás a tartalomra

Minimál mesék – Molnár Vilmos írásai

A fehéreknek ez a varázslója meg tudja fiatalítani az embereket. Saját szemével látta, hogy a fehérek elgyötörten, öregen mennek be a sátrába, kis idő múlva frissen, tíz-tizenöt évet fiatalodva jönnek ki onnan. Őt mindenképpen élve kell kézre keríteni. Még ha a másik két varázslót meg is ölik, nem nagy kár, de ezt a megfiatalítót nem szabad elveszejteni.

Mese az inka bölcsről

 

Volt egyszer egy bölcs, öreg indián. Ott élt a Nap Négy Területének Birodalmában, azaz Tawantinsuyuban, ahogy kecsua nyelven mondták. Vagy az Inka Birodalomban, ahogy a spanyolok hívták.A bölcs, öreg indián fiatal korában számos baráti és ellenséges törzsnél megfordult, sokat látott, sokat tapasztalt. Keveset beszélt, de jól megfigyelt mindent. Egy idő után híres lett éleslátásáról, józan ítélőképességéről. Sokan fordultak hozzá tanácsért, egyszer sem tévedett. Atahualpa, az inka uralkodó is többször igénybe vette szolgálatait.

Az Úr 1531. évében Francisco Pizarro egy maroknyi kalandorral elindult Panamából, hogy meghódítsa az aranyban bővelkedő, legendás hírű Inka Birodalmat. Tudta, hogy kevesen vannak, ezért nem sietett. Időt hagyott a még csak szerveződő utánpótláscsapatnak, hogy beérje. Már 1532-ben is jól benne jártak, de még mindig az indiánok által Királyi útnak nevezett, bámulatosan jól kiépített, több ezer kilométer hosszú útvonalon meneteltek a hegyek között.

Atahualpa már rég értesült a szakállas, sápadt bőrű idegenek közeledtéről. Éppen egy hosszú, de győzelemre vitt háború állt mögötte. Körülötte több tízezer, csatákban edzett harcosa. De az inka uralkodó nem volt forrófejű. Pontosan akarta tudni, miről van szó, mielőtt bármit lép. Úgy döntött, követséget küld a közeledő fehérek elé. A követség ajándékokkal, szép szavakkal üdvözli őket. Meghívja, tegyenek látogatást az uralkodónál. A követség tagja lesz a bölcs, öreg indián is. Feladata: jelentést tenni az idegenekről. Valamint javaslatot tenni: mit tegyenek velük? Valóban szakállas istenek ők, akikről a régi legendák szólnak? Isteneknek kijáró tisztelettel kell őket fogadni, vagy egyszerűen elvágni a torkukat? Az ajándékok, szép szavak mindenképpen jól fognak, ha istenek, ha nem. Ha csak közönséges halandók, gyanakvásukat elaltatva könnyebb lesz őket lemészárolni. Nem mintha gondot jelentene az ő több tízezer edzett harcosának egy maroknyi kóbor idegen leölése. Van ok egyáltalán, akár a legcsekélyebb is, életben hagyni őket?

A követség elindult, s néhány nap múlva találkozott a fehérekkel. Átadták az ajándékokat, Pizarro tolmácsa fordította a szép szavakat. Az idegeneket meghívták, tegyenek látogatást Atahualpánál. Maguk is csatlakoztak a menethez, együtt folytatták útjukat az inka uralkodó tábora felé.

A bölcs, öreg indián, kerülve a feltűnést, némán elvegyült Pizarro emberei között. A következő két nap és két éjjel nem aludt semmit. Megfordult a tábor minden szegletében, gondosan szemügyre vett mindenkit és mindent. Ember, állat vagy felszerelés nem kerülte el sastekintetét. Mindenki más megpihent, aludt is időnként, de ő nem. Lankadatlan éberséggel járta a tábort, s csak figyelt, figyelt.

A harmadik napon észrevétlenül eltűnt Pizarro táborából. Már az első hegy mögött fiatal, tagbaszakadt teherhordók várták. Kényelmes hordszékbe ültették, amit vállukra kapva inukszakadtából rohantak az első váltóállomásig. Ott újabb teherhordók vették vállukra, s rohantak vele megállás nélkül tovább. Éjjel-nappal tartott ez a rohanás, míg másfél nap múlva megérkeztek Atahualpa táborába. A bölcs, öreg indián az inka uralkodó elé állt, és megtette jelentését:

A fehér bőrű, szakállas idegenek nem istenek. Látta őket fáradtan, elgyötörten, betegen. Látta némelyiket meghalni is. Istenekkel ilyen nem történhet. Javasolja, pusztítsák el őket. Legjobb hely erre egy szűk hegyi ösvény lenne. A hosszan kígyózó menetsort itt könnyen oldalba lehet támadni. A fehéreknek esélyük sem lenne megmenekülni. De három embert élve kell elfogni közülük. Három varázslóról van szó. Az ő tudásuknak hasznát vehetné az inka uralkodó és az inka nép.

Az első varázsló az, aki a fehérek állataival foglalatoskodik. Eteti, tisztán tartja, engedelmességre kényszeríti őket. A nagy állatok hagyják, hogy a fehérek felüljenek a hátukra. Vagy terheket pakoljanak rájuk, hogy cipeljék a hegyi ösvényeken. Az inkák lámái is hordanak terheket a hátukon, de az idegenek állatai nagyobbak. Végül is nem olyan rendkívüli, amit ez a varázsló tud. A fehérek lovásznak hívják.

A második varázsló az, aki a fehérek fegyvereinek viseli gondját. Tűzben hevíti, kalapálja azokat, de van, hogy csak reszelgeti vagy tekerget rajtuk valamit. Vannak, amelyek hegyesek, mint az inkák lándzsái, vannak, amelyek élesek, mint az inkák kései, kőbaltái. Ezek a veszélyesebbek. Vannak cső alakúak is, mint a sípok. Ezek nem lehetnek annyira veszélyesek. Az idegenek fegyverei olyanszerű anyagból készültek, mint az inkáknál a réz, az ezüst vagy az arany. Csak keményebbek annál. Végül is nem olyan rendkívüli az sem, amit ez a varázsló tud. A fehérek fegyverkovácsnak hívják.

De amit a harmadik varázsló tud, az tényleg hallatlan. Olyan hatalmas varázslatra nem képesek talán az istenek sem. A fehéreknek ez a varázslója meg tudja fiatalítani az embereket. Saját szemével látta, hogy a fehérek elgyötörten, öregen mennek be a sátrába, kis idő múlva frissen, tíz-tizenöt évet fiatalodva jönnek ki onnan. Őt mindenképpen élve kell kézre keríteni. Még ha a másik két varázslót meg is ölik, nem nagy kár, de ezt a megfiatalítót nem szabad elveszejteni. A fehérek borbélynak hívják.

Atahualpa elgondolkodott. Tényleg ámulatos, amit az a borbély nevű varázsló tud. Mégsem fogja megtámadni és megsemmisíteni az idegenek maroknyi csapatát. Engedi, hogy a táborába jöjjenek, és találkozzanak vele. Lehet még olyan közöttük, aki ismeri ezt a varázslatot. Nagy dolog lenne, ha az inkák is birtokolnák a megfiatalodás titkát. Úgy lehet, nagy jövő előtt áll Tawantinsuyu.

 

 

Mese az anyagcseréről

„Örülj, hogy luk van a fenekeden!”

(Nagyanyám)

 

Volt egyszer egy anyagcsere. Import-export viszonyban állt a testtel. Dolgok bejuttatása, dolgok kijuttatása. A test saját működése, de néha más testnek hatékony közreműködése által.

Hogyan juthat anyag a testbe?

Evéssel, ivással, levegő belégzésével, vérátömlesztéssel, dohányfüst, szmog beszívásával, különböző gyógynövény-főzetek gőzének inhalálásával, vírusokkal, bacilusokkal való megfertőződés következtében, gombostű, aprópénz és más kisebb tárgyak véletlen vagy szándékos lenyelésével, bélférgeknek a szervezetben való megtelepedése révén, infúzió, perfúzió és injekció által, orvosságok bevételével, szervátültetés, bőrátültetés útján, kontaktlencse vagy műszem betevésével, végbélkúp feldugásával, mikrochipnek bőr alá ültetésével, szemcseppek becsepegtetésével, csókolózáskor idegen nyál befogadásával, fogtömés vagy fogkorona beillesztésével, műfog implantálásával, műfogsor behelyezésével, protézisek beépítésével a test különböző részeibe, pacemaker beültetésével, pornak a szembe kerülésével, kígyómarással, méhszúrással, kullancscsípéssel, tetoválással, bőrgombás fertőződés következtében, nők esetében pénisznek a vaginába kerülésével, ondónak a hüvelybe és a méhbe jutásával, rágógumizással, halálos méreg bevételével, terhelő iratok lenyelésével, különböző fegyvergolyóknak, gránátszilánkoknak, aknarepeszeknek eltávolíthatatlanul a testben maradásával, forró ólomnak fülbe öntésével, karóba húzással.

Hogyan távozhat anyag a testből?

Széklettel, vizelettel, lehelettel, izzadással, kipárolgással, szellentéssel, böfögéssel, tüsszentéssel, sírással, köpéssel, rókázással, gyomormosás által, orrfúvással, orrpiszkálással, sikeresen elhajtott bélférgek révén, vírusok, bacilusok kiölésével, hajvágással, hajhullással, hajkorpa hullással, mitesszerek kinyomásával, furunkulusok eltávolításával, borotválással, szőrtelenítéssel, mosakodással, körömvágással, szúnyog, bolha, tetű, pióca vérszívásával, a bőr külső felhámrétegének napi kopásával, tűző napon való leégés utáni bőrhámlással, szemölcs levetetésével, fülzsír kipucolásával, csipa kimosásával, bőrgomba eltávolításával, véradással, fogaknak kiesésével, kihúzásával vagy kiverésével, műfogsor kivevésével, csókolózáskor saját nyál átadásával, férfiak esetében sperma kilövellésével, nők esetében menstruációval, magzat elkaparásával, gyermekszüléssel, méhlepény, magzatvíz eltávozásával, csecsemő szoptatásával, vízhólyag kifakadásával, gennyzacskó kiszúrásával és kinyomkodásával, fogkő eltávolításával, epekő, vesekő elhajtásával, mandula, vakbél és egyéb megbetegedett vagy károsodott szervek sebészeti eltávolításával, zsírleszívással, jó- és rosszindulatú daganatok kioperálásával, végtagok amputálásával, nyelvkivágás, orrcsonkítás, füllenyesés, szemkitolás, kiherélés révén, vérnek kiontásával, agynak kiloccsantásával, elevenen megnyúzás, élve kizsigerelés által.

Az anyagcsere az élet jellemzője, örüljünk, hogy cserélődik a testben az anyag!

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.