Ugrás a tartalomra

Tisztújítás három évre

Harmadszorra is Szentmártoni Jánost választotta elnökévé a Magyar Írószövetség választmánya a szervezet tisztújító közgyűlésén. A József Attila-díjas költő végül egyedüli jelöltként indult az elnöki posztért. Ugyancsak újraválasztották a korábbi három évben tevékenykedő hatfős elnökséget.

  Szentmártoni János

Mintegy kétszáz író-költő gyűlt össze december tizedikén Budapesten, a Fasori Evangélikus Gimnázium épületében, a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésén. A melegfronti hatás ellenére – 15 fokot mutatott dél körül a kültéri hőmérő – a gyűlés problémamentesen zajlott le. Pedig az egész napos program embert próbáló volt: az írók közül sokan – a választmányba bekerültek már ennek okán is – csak délután hat körül vették ki felöltőiket a ruhatárból. Ahová nagyjából fél tizenegykor adták le, az ünnepi köszöntők előtt – többek között Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke és L. Simon László költő, országgyűlési képviselő üdvözölte az egybegyűlteket.

Ezt követően adták át az új Örökös Tagság kitüntetéseket. Ezután a vezetőség szakmai beszámolói következtek, amit a tagok hozzászólásai követtek. Majd sor került a mindenkori tisztújító közgyűlések legdrámaibb felvonására: a választmányi jelöltek listájának összeállítására, a titkos szavazásra, a voksok összeszámlálására és az azt követő eredményhirdetésre. E bő kétórányi fejezet alatt számos feszült író(csoportosulás)t lehetett megfigyelni a gimnázium folyosóin, nemkülönben a közeli vendéglátó-ipari egységben. Az instant büfében ugyanis nem lehetett alkoholos frissítőket vásárolni. Ettől függetlenül nagy tömegeket vonzott, egy kávéért sok hosszú percet kellett sorban állni a meglehetősen rossz akusztikájú osztályteremben…

Délután négy körül aztán valaki viccesen szólt oda kollégájának: habémusz választmány. A díszterembe sereglett plénum előtt felolvastatott az 56 legtöbb szavazatot kapott tag neve, majd a teremből kitessékeltetett a többi tag meg a kíváncsiskodó sajtó. Ismét bemenni csak a hattagú elnökség megválasztásáért tartott újabb szavazás után volt szabad. Addig lehetett nevekre tippelgetni, illetve nevetni és/vagy szörnyülködni azon a pletykán, miszerint egyik választmányi tag nemes(?) egyszerűséggel, valamint  teljes komolysággal állt fel, és jelölte önmagát az elnökségbe…

A végeredmény: a Magyar Írószövetség választmánya a posztért egyedül induló Szentmártoni János író-költőt választott újra a szövetség elnökévé. A régi-új elnök a közgyűlés után sajtótájékoztató tartott. Azoknak is megköszönte a jelenlétet és a munkát, akik nem őt vagy a jelenlegi vezetőséget szerették volna a szervezet élén látni. Elismerte, hogy egy kilencszáz fős szervezetben nem tetszhet mindenkinek az, ahogy a vezetőség végzi a munkáját. Valamint elmondta azt is (bizonyára emiatt lehetett korábban ama feszültséget érezni a légben), hogy „a háttérben zajló szervezkedésnek nem adtam hangot a sajtóban, sem a jelenlegi elnökségnek nem engedtem, hogy ezt felhozza, ám a mostani eredmények is azt bizonyítják, hogy hosszú távon mindig az egyenes és tiszta játék vezet eredményhez. Amennyiben az Írószövetség azon tagjai, akik elégedetlenek a jelen vezetéssel, időben kérték volna, hogy a szervezet adjon teret vagy kommunikációs csatornát számukra ahhoz, hogy bemutatkozhassanak a maguk programjával, akkor a demokratikus szabályoknak megfelelően ennek eleget tettünk volna.” Hogy kik és hogyan próbáltak frakciózni, azt nem terítette a nyilvánosság elé. Nyilvános lett viszont a vezetőség összetétele: a szervezet választmánya újra megválasztotta a hattagú elnökségbe Vasy Gézát, Erőss Kingát, Fekete Vincét, Mezey Katalint, Dobozi Esztert és Csender Leventét.

A Magyar Írószövetség legközelebbi tisztújító közgyűlése 2019-ben lesz.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.