Ugrás a tartalomra

Ímélváltás – 2013. október

Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde!

                                                                (Gogol)

 

Erre kérjük mi is mindazokat, akik vették a bátorságot, hogy az Irodalmi Jelen véleményét kérjék írásaikról.

 

ÍMÉLVÁLTÁS

 

 

Csuhaj-Barna Rebeka

Ígéretes kezdet. Versei és versszerű prózái megkomponáltak, mégsem mesterkéltek, mondanivaló és nyelvi megjelenítés viszonya adekvát. Képei, asszociációi, szóösszetételei eredetiek. Szövegei, de nem a hangzósság szintjén, áprilysan, hanem szerkezetük révén zeneiek. Főleg hangulatokat jelenít meg, posztmodern józansággal és olykor eszköztelenséggel, csupaszsággal. Irodalmi műveltsége átüt sorain. Figyelemre méltó beküldött írásainak egyenletes színvonala, az egyes darabokon belül és egymás viszonylatában egyaránt.

 

 

Pali báttya

A „székelyes”humort műveli, ami önmagában nem baj. Nyelvezete megüti a műfaji standard szintjét, de ez nem elég: csavarosabb történetek, ütősebb poénok kellenének hozzá. Biztos van, aki így is élvezi, ha azonban komoly sikert akar vidám írásokkal, akkor fordítson nagyobb gondot a tartalomra. Annak alapján, amit küldött, meg tudja tenni. 

 

 

írógép

Két karcolata nem győzi meg az olvasót arról, hogy e történeteket feltétlenül meg kellett írni, ráadásul így. Az Albérlet nem indul rosszul, de pár mondat után elsekélyesedik. Irreleváns elmeséléssé válik. Van benne egy hosszú dialógus, amely nem oszt, nem szoroz, vége pedig csak fizikai értelemben van az írásnak. Az Utazásom kissé erőltetett, fikciós alapötlete kimunkálatlan.  Sok az üresjárat, már a bevezetés hosszú és körülményes. – A pontos, kifejező fogalmazás az elhagyás, a törlés, a tömörítés művészete. Az ábrázolás pedig sokkal hatásosabb, ha egy-két jellemző, kimunkált részlettel érzékelteti személy, tárgy, esemény egészét.

 

Revizor

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.