Ugrás a tartalomra

Tabusértés vagy esztétikum?

HELYSZÍNI


A lélek sötét bugyraiba kalauzolnak el Czapáry Veronika művei: a nagy figyelmet keltett Anya kacag után az író hírt adott készülő regényéről is. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépírók Társaságának "Párbeszélgetés" elnevezésű programsorozatában Reményi József Tamás faggatta a szerzőt.

 

  

 

Tabusértés vagy esztétikum?

 

Egy Viktória nevű lány egyes szám első személyű elbeszéléséből, naplótöredékeiből épül fel Czapáy Veronika Anya kacag című regénye. A Havas Judit által felolvasott regényrészlet pattanásig feszítette a teremben a hallgatóság figyelmét: naturalista szókimondása, tárgyilagossága, már-már szenvtelen narrátori kívülállása mellett tele van sejtetéssel. Vibrálnak a sorok, elfojtott érzelmek, ki nem mondott sérülések, elejtett utalások szövik át a történetet, s teszik kíváncsivá az olvasót. Pedig – a szerző elmondása szerint – nem kapott osztatlan elismerést a regény. Tabusértése, a trauma és a szexualitás témája miatt voltak kritikusok, akik idegenkedtek tőle.

Veronika kacag – A nyári alkotótáborok hangulata azért könnyedebb... (Fotó: Irodalmi Jelen)

Czapáry kifejtette, hogy vannak bizonyos gátak, melyeket át kell lépni, és a főszereplő, Viktória szexualitása eleve sérült, erre a szálra épül fel a történet, legalábbis kulcsfontosságúvá válik ez a tény. Az író nem tagadta, hogy keletkezett egy kis botrányhangulat a mű körül, melyet ő a prüdéria számlájára is ír, illetve azzal a sajnálatos ténnyel is magyarázza, hogy még mindig akadnak szép számmal olyan olvasók, akik az írót a műve szereplőivel azonosítják, mintha legalábbis mindenki curriculum vitae-t írna regényeiben. Reményi József Tamás szerint a „mit írhat le egy nő és hogyan” rég túlhaladott lamentáció, őt nem a tabusértés érdekli, hanem a regény esztétikai értéke, élőbeszédhez hasonló tónusa, posztmodern tárgyiassága.

Reményi szerint egy kerek, egész novellaként is megállná a helyét a Havasi Judit által felolvasott rész, mely két kislány öngyilkossági kísérletét írja le, nagyon jól belehelyezkedve a gyermekek látószögébe, hitelesen érzékeltetve lelkivilágukat.

Reményi József Tamás, Czapáry Veronika és Havas Judit (Komjáthy András)

Kissé direktnek találta ugyan az apai erőszakosság leíró részeit, de összességében értékes, szakmailag kiváló alkotásként értékelte az írást, s véleménye szerint egy jó alkotás kapcsán nem az a fő kérdés, hogy mennyi benne a fikció és mennyi a valóság. Czapáry megerősítette Reményi állításait, hozzátéve, hogy ő missziójának érzi a „feminista szabadságharc-eszményt”, de fontosnak tartja, hogy a mű irodalmi értékeit ez ne fedje el. Reményi Józsefet az is érdekelte, hogy van-e olyan kortárs szerző, aki megihlette, vagy akinek munkásságára ihletforrásként tekint. Czapáry Tallér Edina Húsevő című kötetét nevezte meg, mely a nő és a test, a „hús” témájával foglalkozik. Szvoren Edina írásainak családi mikrovilágát, a külsőleg kegyetlen, brutális, erős leírásait olvasta még szívesen, régebben pedig Grecsó Krisztiánt, Garaczi Lászlót, Nádast és Esterházyt kedvelte nagyon, illetve a külföldiek közül Camus-t, Kafkát, Eliotot. 

(Fotó: czaparyveronika.wordpress.com)

A beszélgetés során kiderült, hogy a tervek szerint még idén megjelenik egy az Anya kacaggal rokonítható regény, pontosabban tematikailag annak előzménye, valójában annak következménye: a Megszámolt babák.  A líraibb hangvételű történet a gyermekkor világába vezet vissza, itt mutatja be az állandó keresés, a különböző kényszeres cselekedetek gyökereit. A főszereplő kislánynak nyolc babája van, melyek a biztonságot, a stabilitást jelentik számára, folyton megszámolja őket, s pánikba esik, ha nincs meg mind a nyolc. Igazi mélylélektani regénynek ígérkezik a mű a hétköznapi rituálékról, a tárgyakhoz való babonás ragaszkodásról, a gyerekkori traumákról.

Az est záró részében maga a szerző olvasott fel a Megszámolt babákból. Ebben a korábbi részlethez hasonlóan feszültség, sejtetés, a figyelmet fenntartó ezer apró jel, utalás jellemzi a szöveget.

Czapáry Veronika már megjelent és hamarosan kiadásra kerülő műve egyaránt kemény és megrázó, de – sajnos – aktuális témákat dolgoz fel. Nem könnyen emészthető darabok, de időnként jót tesz, ha az ember leszáll a lélek mélyebb rétegeibe.

Kapcsolódó anyag: az Irodalmi Jelen értékelése a könyvről

 

Csepcsányi Éva

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.