Ugrás a tartalomra

A jövő újságírói

A debreceni KULTOK II. konferencián onfiúk és onlányok találkoztak, hogy az onredaktorok tapasztalatcseréjében szó essen Onokról is, kedves onolvasók. Önkényes összefoglalónkat olvashatják. Kapcsolódó: folyamatosan frissülő KULTOK-videók

Onok, kedves Onfiúk és Onlányok, a jövő újságírói. Talán a konferencián sem gyötörte Onoket az ontalanság érzése. Pedig néhány évtizeden belül itt bezárnak az újságosbódék, ezért még fényképezkedjenek velük bőszen. Könyvek még lesznek, ezósak és vámpírosak meg e-félék. Az Y- és a Z-generáció gyermekei már az iTable felületén fogyasztják a reggelit, miközben Omega 3 zsírsavakkal maszatolják össze az asztallapot, ami billentyűzet és képernyő egyszerre, le- és felszerelhető tévé, amelyről hiányoznak a vezetékek. Kakaóbiztos jövő, egyetlen terített asztalon minden: az irodalom, a kereskedelmi adó, a reggeli etceterá, e-ceterá.

Kedves Onurak és Onhölgyek, azért is jó, hogy eljöttek 2013. március 29-én és 30-án Debrecenbe a KULTOK II. konferenciára (köszi, JAK, köszi, KULTer), mert rendezhettük végre közös szájtjainkat. Ugyanis létezik közösség, mert tulajdonképpen egy képernyő az élet, és magyar linkek tengerén át visz az ember útja. Ezért is mondták Onok, Áfra János KULTer-főszerkesztővel és Király Farkassal, az Ambroozia szerkesztőjével, hogy linkeljük végre össze egymást. Anélkül ugyanis a hivatkozások tócsává silányodó magyar tengere csak egy provinciális pocsolya marad. Sörös Borbála Erzsébet, a FÉLonline szerkesztője még azt is felvetette: legyen egy adatbázis, amely az eddig megjelent és a később közlendő internetes kritikákat gyűjti össze. Talán pontozni is kellene az eddigieket, akár a filmeket az ún. IMDB-vel, vagy esetleg a lájkokkal. Szakdolgozzanak belőlünk, kedves jövő generációi, mert rendezzünk sorainkat egy digitális bibliográfiában. Hamarosan. Együttműködés, hangzott a jelszó, amit kivételesen nem kellett sehova bepötyögni. Majdnem mindenki értette is, és a jövő újságírói, azaz mi számon kérhetjük magunkon az eredményeket, mert remek alkalom lesz rá a jövő húsvét. (Referencia-anyagnak pedig Uri Dénes Mihály beszámolója.)

De, kedves Onredaktorok, Onolvasók, egy esős pénteki napon körvonalazódott egy másik terv is! Egy olyan láncközlésé, amely egy ismert magyar író elbeszélését osztaná szét bekezdésenként a vállalkozó kedvű kulturális folyóiratok között. Egyik portálon elkezdődne, de a részlet előzményei és folytatásai más lapokon lennének elszórva. Az e-kultúrmorzsák pedig a csipegető olvasót egy körutazásra hívnák az online kulturális folyóiratok tengerén. (Morzsák, tenger? Tehát az olvasó egy hattyú?) Van-e szebb link ennél, mint mi minket összefűz? Ebben az évben kiderül. On- és offtanúk rá: Braun Barna, Gaborják Ádám, Hevesi Judit, Kassai Zsigmond, Sörös Borbála Erzsébet és Weiner Sennyey Tibor.

Kedves Onolvasók, Onokról is sok szó esett, mert mi nagyon komolyan vesszük Onoket, ahogy magunkat is, ha mi olvasunk. De mennyit érnek a lájkok ilyenkor? Tettük fel a kérdést, mert nem tudtunk dönteni arról, hogyan lájkolnak az Onolvasók. Csak ajánlani szeretnék az írás színvonaltól függetlenül, vagy pedig tényleg marhára tetszik nekik, Onoknek az írás? Vagy csak haveri alapon, az onbarátság jegyében nyomják a gombot? Vallomásaikat hozzászólásban várjuk. Nem félünk, mert csak lájkjainkat veszíthetjük.

Hiszen a statisztika fontos, ahogy az onsellő Podmaniczky Szilárd is említette, aki alul matematikus, fölül író, középen pedig a Librarius főszerkesztője. Hiszen mégiscsak mérhető, hogy Onok szeretik az irodalmat, hiszen ránk is annyiszor kattintanak egy héten, mint amennyi előfizetője van vezető napilapoknak. Kedves Onolvasók, legalább annyira szeretnek Onok olvasni (kb. 10-12 ezer karakterig), mint amennyire mi írni. De nekünk még kell egy kicsit tanulnunk, kellenek a műhelyek, mert anélkül mindenki csak egy magányos szerzői név a kietlen magyar onbeachen (ami kicsit sem Balbec, de tele van hattyúval). Szóval ezentúl gyakrabban összejárunk offline sörözni, hogy megtanuljunk még jobban írni. És, persze, Onoket is, kedves Onolvasók, előszeretettel kibeszéljük. Mármint az igényeiket.

Idő híján azonban nem tudtuk eldönteni, hogy szeretik-e ONok a körbetudósításokat. Azaz, amikor egy eseményről 10-12 riport jelenik meg, ahogy Pál Dániel Levente onredaktor kolléga (prae.hu) megállapította. Ráadásul gyakran ugyanazokkal az Onriporterekkel dolgozunk. Kedves Onolvasók, mennyire szeretik a helyszíniket?

Kedves Onolvasók, kedves Molyok! Elárulom Onoknek, hogy Nagy Bence, a Moly.hu alapítója nyakon csípte túlbuzgó társaikat. Azokat, akik előbb értékelnek és ajánlanak egy könyvet, mint ahogy az megjelent volna. Szóval arra kérjük Onoket, hogy várjanak az értékeléssel a könyv olvasásáig. A megjelenésig pedig nézzenek szét nálunk, az Így írunk mi rovatban, esetleg a Poet.hu és a Dokk.hu oldalakon. Minket, őket ugyanis még nem falta fel a Libri, amely egyébként alázatosan leutazott beszélgetni Debrecenben az onlineságról. Nem úgy, mint a Litera, aki nem. De hol maradt például a Bárkaonline vagy a Tiszatájonline? Nem tudom, azért kérdezem. De eddig azt sem tudtuk, hogy Booktuberek léteznek. Lehet, hogy Onok is titokban azok? Olyan emberek, akik könyvekről raknak fel videókat? Akkor mi, itt az Irodalmi Jelennél búktyúberek vagyunk?

Nagy Bence pólóján a könyvekből épült debreceni nagytemplommal

Talán igen, de az biztos, hogy mi vagyunk a jövő újságírói, akik még kevésbé értenek az államtól független létezéshez, de más ismerik a szót: sales manager. Ők azok, akik megtöltik villogó bannerekkel az oldalsávokat, mert nélkülük sok lap nem tudna örömet okozni Onoknek, kedves Onolvasók. Mert amint kiderült, a jövő szerkesztői és újságírói kultúrmenedzserek is, akik a Joomla és a Drupal specialistái egyben, és épp úgy rittyentenek egy táblamagazint a netre, ahogy titkárnőként kávét főznek maguknak. Mert a jövő újságírói technokrata polihisztorok, még fiatalok, csinosak és mindenre nyitottak. Azt mondják néha, hogy az irodalom a szórakoztatóipar része (Braun Barna), és az online kulturális folyóiratok nem a nagybetűs Olvasás színterei. Nagyon helyesen mondják, hiszen az interneten megjelenő kulturális portálok lebontották a falakat, és bebizonyították, hogy mindenkiből lehet Nyáry Krisztián. Szóval mi vagyunk a jövő újságírói, és ha sokat mondogatjuk ezt a szlogent, talán még magunk is elhisszük, hogy felelősségünk is van a közbeszéd alakításában. Még akkor is, ha néha a közbeszéd alakít minket.

Csuka Botond, az ÚjNautilus szerkesztője szerint blogon nem létezik kritika

(Nem) egykori (nem) versbloggerek: Sopotnik Zoltán és Lázár Bence András

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.