Ugrás a tartalomra

Három könyv – egy indián

HELYSZÍNI


Az Új Forrás estjének a Nyitott Műhely adott otthont szeptember 24-én. A Danyi Zoltán, Szénási Zoltán és Zudor János köteteiről szóló beszélgetést Báder Olivér, nagyváradi jazzgitáros és a Balázs Elemér Group zenéi, dalai.

 

 

 

 

 

 

Három könyv – egy indián

 

Az új lapszám mellett a fellépő zenekar is debütált itthon: működésüket a nagyváradi Posticum támogatja, s Magyarországon most először mutathatták be lemezüket. A teltházas könyv-, lapszám- és lemezbemutatót Jász Attila, alias Csendes Toll vezette.

Az Új Forrás szeptemberi számának témája az utazás. Mi sem aktuálisabb ilyenkor szeptember végén, mikor „elutaznak” a cikázó fecskék, és a villanyoszlopokon lévő gólyafészkek is kiürülnek. Három könyvet is megismerhettünk, melyek az Új Forrás Könyvek sorozatban jelentek meg. Elsőként Zudor János, nagyváradi költő verseskötetéről beszélt Selyem Zsuzsa kolozsvári író. Weöres és Hölderlin citálása után méltatta Zudor verseit, aki személyesen adta elő költeményeit, elsőként az Übü király és a fasizmus című művét, majd az In memoriam az elesetteknek, a Felzuhantak a fák, a Kifordított lelkek temetője, a Rusnya valcer és a Băsescu sétáltatja a kutyáját című verseket.

Ezt követően Jász Attila olvasta fel Indián című saját művét, majd Danyi Zoltán Több fehér című verseskötetéről beszélt. Jász elmondta, hogy Danyi Zoltán egy megrendítő képet szeretett volna a kötetbe illeszteni, melyen két halott ember, egy férfi és egy nő látható. Ez a kép végül nem került be ugyan a könyvbe, de Jász szerint hűen tükrözi annak hangulatát. Danyi a Szardíniát Szerbiába, a Bécsi kávé és a Rendszerint a főpap című verseit olvasta fel a Több fehér című kötetéből.

Egy üdítő zenés rész után Szénási Zoltán Párhuzamosok a végtelenbe című, tanulmányokat, esszéket, kritikákat tartalmazó kötetét Angyalosi Gergely méltatta. 

Már a kötet borítója is elgondolkodtató. A képet Angyalosi Gergely készítette, akinek otthonában leesett a feszület a falról, és úgy tört el, hogy a két, egymásra merőleges faléc párhuzamossá vált, s a corpus kapcsolta össze őket. Angyalosi elmondta, hogy tiszteli Szénásit konzervatív nézetei miatt, és többek között azért is, mert ennek ellenére, ahogy mondta: „tudja látni mindennek a színét és a visszáját is”. Az ellentétes értelmeket ki tudja békíteni egymással írásaiban, konzervatív irodalomszemlélete nem zárja ki a modernséget, csak más megközelítésben, mint amit a nyugatos hagyományból ismerünk.

Az est végén még mindenki ottmaradt a Nyitott Műhelyben, s kisebb beszélgető csoportok alakultak ki az írók, költők körül.

 

Csepcsányi Éva

Fotók: erdon.ro (Zudor János); irodalmijelen.hu (Danyi Zoltán); btk.ppke.hu (Szénási Zoltán)

 

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.