Ugrás a tartalomra

Napfény, város, effekt

2012. június 8-án mutatták be a Szeged effekt antológia második részét a szövegeket ihlető Tisza-parti városban. Itt megtudhattuk, hogy harmadik nem lesz, de valami más igen.

Az éppen zajló Könyvhét, valamint a futball Európa Bajnokság ellenére igen sokan voltak kíváncsiak a Szeged effekt antológia második kötetének bemutatójára. Bene Zoltán, a könyv szerkesztője a hangulat megteremtése érdekében a kötet két meghatározó versének alkotóját, Wilhelm Józsefet és Molnár H. Magort kérte fel, hogy olvassák fel műveiket a beszélgetés előtt.

Bene Zoltán először az antológia egyediségéről ejtett szót. A Szép versek és a Körkép című válogatások sajátsága, hogy másodközléseket tartalmaznak, mintegy szemlézve az év terméséből. Ezzel szemben a Szeged effekt első és második része kifejezetten törekedett arra, hogy első közlésű antológia legyen. Ez többnyire sikerült is – eltekintve a Spanyolnátha nyári számában beharangozó jelleggel megjelenő pár költeménytől. A szerkesztő elmondta, hogy szerzőiktől nem pusztán publikálatlan szövegeket vártak, hanem kifejezetten Szegedhez kötődő témában kérték az írásokat. A városhoz való viszony jellegét nem határozták meg, a szerzők bátran élhettek kritikával is.

Míg az első kötetet turisztikai kiadványként is kezelték, és a peremterületről haladtak a város központja felé, a másodikban nem ragaszkodtak ehhez az elképzeléshez. Az újabb kiadvány szerkesztésekor Molnár H. Magor Valami báj című verse határozta meg a szövegek elrendezését, az első ciklust e köré épült, ezt a címet kapta. A második ciklus a Tisza-tematikát tárgyalja, a harmadik pedig régebbi szegedi élményeket, arcokat felelevenítő írásokat tartalmaz, mint Csernek Árpád Retró című novellája.

Kisimre Ferenc kérésére Bene Zoltán és Veszelka Attila beszélt még a Somogyi-könyvtár „Házhoz megy a szerző” elnevezésű könyvheti programjáról, melyben a megszólítottak is aktívan részt vettek. Eredetileg „Házhoz megy a könyv” volt a kezdeményezés címe, ám a Somogyi-könyvtár ötlete nyomán nem csak a könyv, hanem a szerző is bekapcsolódott a kulturális ingázásba. A rendhagyó eseményben Szilasi László is partnerük volt.

Simon Adri suhanása

A beszélgetésből kiderült, hogy nem végtelenítik a sorozatot, és még harmadik részre sem számíthatunk: „Több mint negyven szerző szólalt meg a két antológiában, és mondott valamit Szegedről. Most legyen valami más”. A Szeged effekt ugyanis eredetileg munkacím volt, aztán végül ez került a borítóra. Az, hogy a címet Szeged defekt-ként is lehet ejteni – és ezt sokan meg is tették a városban –, akár ösztönzőleg is hathat a következő, más, de mindenképpen szűkebb tematikát felölelő antológiára. Bene Zoltán ugyanis egyáltalán nem határolódik el a várossal kapcsolatos kritikus megnyilatkozásoktól.

A Szeged effekt 2 egyik különlegessége a szövegek illusztrációja. Pusztai Virág először fényképekben gondolkodott, majd mégis a grafikák mellett döntött, amelyek Szeged egy-egy épület- vagy városrészét rajzolják tovább. Az alkotások augusztus elsejéig megtekinthetők a Somogyi-könyvtár kiállításán.


Kapcsolódó:

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.