Ugrás a tartalomra

A vándorok meséi

A Könyvfesztivál Gyerek(b)irodalma újra kitárta a Millenáris Fogadó kapuit. Jöttek is szerencsét próbálni ifjak és vándorok. Akik megfáradtak, azok babzsákokon és rajzpapíron pihenhették ki az út fáradalmait.

 

 

 

 

A vándorok meséi

 

…És versenyre kelhettek más rajzolókkal, megtudhatták, hogy a betűk milyen titkokat rejtenek, és melyek azok a varázsigék, amelyekkel bármilyen ajtót úgy lehet kitárni, mint a könyvek lapjait. 

A Meseutca és a gyerekkönyvkiadók színes és tartalmas programokkal várták a kicsiket és a nagyobbakat is. Volt közös olvasás, számtalan dedikálás, zene és játék is. A szülők tanácsokat kaphattak, hogy milyen szempontok alapján válasszanak könyveket. A gyerekek pedig rendhagyó irodalomórán vehettek részt a meseutca szerkesztőivel, ahol belelapozhattak az újdonságokba.

A Könyvfesztivál témájának megfelelően az északi (skandináv és finn) országok gyermekirodalma is bemutatkozott. Dedikálások és érdekes beszélgetések követték egymást, ahol egyre többet tudhattunk meg az idei vendégekről.

 

Újdonságok a Gyerekbirodalomból:

Kutyás cirkusz

Alex T. Smith: Claude a cirkuszban (Manó Könyvek)

Claude folytatja kalandjait. A közönség szívét ejti rabul a cirkuszban, legeslegjobb barátjával, Bolyhos Zokni urasággal. Repül a torta, a kötéltáncosnő a bugyogóján lóg, Claude pedig légtornász lesz. A humoros könyvsorozat új része az előzőnél is sodróbb. Bájos és tartalmas történet a kutyaságról és a képzelet hatalmáról. Alex T. Smith nem csak a szövegben teremti meg a különlegesen vicces világot. A rajzok is érzékletesek és izgalmasak. A legötletesebb a különleges „láb-ábrázolás”. Claude gazdái csak térd alatt láthatóak, a balerinák giliszta-vékony lábijai pedig szertelenül himbálóznak a levegőben. Claude egy olyan kutyahős, aki képes a felnőtteket is hűséges olvasóvá előléptetni. Végre egy könyv, amely mindenki számára ellenállhatatlan és megkapó, korosztálytól függetlenül.

 

Tatok-kapok

Szabó T. Anna: TatokTatok (Magvető)

Nyelvhegesztő és fűrészelő versikék sokasága várja a kíváncsi olvasót, ha kinyitja a csalafinta című kötetet. Szabó T. Anna trükkös és leleményes versikék láncolatával teszi próbára a (fel)olvasót. Szókincset gazdagító, játékosságot fejlesztő könyvet foghatunk a kezünkbe, amelyben az Állatkertész, a Mosolymosó és a Télnyár együtt éldegélnek. Hol boldogan, hol sakálosan. Kárpáti Tibor egyszerűen nagyszerű rajzai pedig találóan mutatják be ezt a kettős, játékos és leleményes világot. Nem vékonyka kötetről van szó, így hosszan bolyonghatunk a nyelvi furfangok között.

 

Együtt olvasunk

Sarah Herzhoff: Dudu, a kicsi sárkány; Alexandra Fischer-Hunold: Rozália királykisasszony és a titkos recept (Manó Könyvek)

Egy új sorozat első „gyermekei” látták meg a napvilágot a Könyvfesztiválra. A különlegességük a közös olvasásra buzdítás. A nagyobb méretű betűket a gyerekek olvashatják, míg az apróbbakat a szülők. Az esti mese egyszerre lesz közös olvasás és tanulás. A fiú-lány párban megszületett mesekönyvek a kis sárkányt és a királykisasszonyt mutatják be a kisebbeknek. Kaland, recept és varázslat kel életre a lapokon. Dudu egy kedves és különleges kis sárkány, akitől nem kell félni. Rozália pedig még a gonosz boszorkánytól sem ijed meg. Az önálló olvasás izgalmas útja tárul fel a gyerekek számára a két könyvvel.

 

Tiszta rosszaság

Finy Petra: Seprűsrác meséi (Pagony)

Finy Petra a tőle megszokott módon nyúl egy adott „problémához”. Itt nem a doki vagy a tesó az ügy. Ez a könyv, mondhatni, folytatása a rosszul alvó Lámpalánynak. Rufusz Rafael, a szirénavörös hajú rosszcsont újabb zsiványságairól olvashatnak a kíváncsiak. A Potyogó palacsinták, a Lénykert és a felhőfiú, na meg a Porig rombolt nappali is megelevenedik a könyvben. Gyöngyösi Adrienn élő és színes képei pedig az olvasó szívébe zárják a rosszcsontot és a többi szereplőt is. A lovagok a szavak fegyverével győznek, és a szörnyek is meg tudnak ijedni, hiába fél mindenki tőlük. A végén a rosszcsont is rájön, hogy a rosszaság olykor könnyeket fakaszt. Épít is egy babajárgányt engesztelésül a megriadt Lili Lailának. Zsiványok előnyben az olvasáskor.

 

„Ismét divat a múlt!”

Gévai Csilla: Holdfényszüret (Pagony)

A könyv utaztat: múlt és jelen, évszakok és világok között. Gévai Csilla rajzai költőiségbe mártott képek. A szövegében pedig egyszerre vegyülnek a hétköznapi humor elemei és metaforikus motívumok. Apa térdszalagja, a meteorológusnő, aki végigdolgozza a nyarat, és a színek, amik várják az új képeket. Az utazásban pedig tanulunk a játék munkájáról, a fodrászatról és az öreg balerináról, aki a fürdőbe jár. Az idő relatív. Nagymamáknak csupa báj.

 

Kreatív kalandorok könyve

Izgő-mozgó könyv (General Press)

Ki mondta, hogy könyvet olvasni unalmas? Ki mondta, hogy egy könyvet csak egy módon lehet olvasni? Aki mondta, az biztos elbújik, ha meglátja a General Press érdekességét. Forgatható, böködhető lapozó várja a kalandorokat. Itt telefonálhat, aki hívna. Sündisznót bökhet, aki érintene. Nyugtathatja a felkeltett Neptunuszt, méghozzá nepül (nyelvtanfolyam a képzeletben). A fantázia világa végtelen. „Irkafirkák” látni és érezni tanítanak, móka közben. Kalandra fel, itt még a macska farkát is meg lehet húzni, ha az olvasó nyivákol helyette.

 

Szerencsésen kerek

Timo Parvela: Szerencsekerék (Cerkabella)

Az idei Könyvfesztivál nagy kedvence. Timo Parvela Szerencsekereke tele van költőiséggel, barátsággal és bámulatosan megírt dialógusokkal. A Mérleghinta sem volt mindennapi. A trilógia második részét, a Körhintát követő könyv is magával ragadó. A Virpi Talvitie-vel létrejött alkotói párbeszéd egyszerű és tiszta módon beszél a barátságról, boldogságról. A kötődés pont olyan finoman rajzolódik ki a történetből, ahogyan az akvarellszerű képek látványa. Gyerekek számára könnyen érthető nyelven szól, de akár a felnőtteket is megszólítja. A meglepetésről és a palackposta kalandos útjáról nem érdemes lemaradni.

 

Szabó Imola Julianna

Fotók a helyszínről: Laik Eszter

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.