Ugrás a tartalomra

Tisztázatlan vezetékek – A szegedi Grand Café és a Belvárosi Mozi bezárásáról

A budapesti Tűzraktér bezárása után a szegedi Grand Café és Belvárosi Mozi statáriális szüneteltetését is rendőri intézkedés követte. Az Irodalmi Jelen a helyszínen, mondhatni tűzvonalban volt. Utánajárt néhány dolognak…

Néhányat kellett csak aludnunk a budapesti Tűzraktér részleges bezárása óta, és 2011. június 20-án éjféltől két szegedi kulturális központ, a Belvárosi Mozi és a Grand Café is követi a fővárosi intézmény sorsát, működésük bizonytalan ideig szünetel. Bár az említett helyek bezárása mögött egymással összefonódó politikai okok bizonyíthatóan nem mutathatók ki, egy tendencia mindenképpen kirajzolódik. Ez pedig a Tűzraktér és a Grand Café, valamint az ezután következő romkocsmák álindokkal történő ellehetetlenítése esetén is egyértelmű: a szubkultúrák megfojtása. Az 1920 óta működő Belvárosi Mozi kapcsán pedig azt sugallja: a Szeged központjában működő filmszínház nemkívánatos.

A szegedi Grand Café-ban tartotta az Irodalmi Jelen néhány estjét, illetve rendezték lapunk szerzői számos bemutatójukat, rengeteg tudósítás és interjú készült a kávézóban, amelyeket így olvasóink is követhettek (Darvasi László, Grecsó Krisztián, Heller Ágnes, sorolhatnánk.). Holnaptól talán mindez már történelem, archivált esemény, irodalomtörténeti, történelmi adalék. Élmény, nosztalgia.

Tényálladék – a háttértudatlanság

A szegedi Belvárosi Mozi és a Grand Café üzemeltetői az egymással statikailag összefüggő épületet a Szegedi  Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-től bérlik, pontosabban a mozi az előbb említett vállalkozás egyik „leányvállalata”. Az intézmény vezetője, Sódar István a bezárás előtti napon közölte a bérlőkkel, hogy egy 2010. december 7-én lezajlott érintésvédelmi ellenőrzés során a működés szüneteltetését indokoló hiányosságokat találtak. A helyi lapok értesülései szerint ezek közül a „nyitott elektromos kapcsolószekrény, a tisztázatlan vezeték”, valamint a „menekülési útvonalat jelző” fények sem működtek megfelelően. A jelentésben még egy, a padlástérben történt öngyulladás is szerepel.

Mivel a Sódar István a Belvárosi Mozi és a Grand Café bezárása előtti napon hozta nyilvánosságra a bizonytalan szüneteltetés tényét, felmerül a kérdés, hogy miért tartotta vissza eddig az információkat. A városi legenda szerint ennek fő oka, hogy Sódar István gyerekkori barátja, Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő (korábban a Jobbik polgármester-jelöltje) igényt tart az épületre. A képviselő pozícióját erősíti a városi közgyűlésben, hogy a gyakran kialakuló szavazategyenlőség miatt a kormánypárti színekben jelen lévő képviselőknek az eredményes döntéshez szükségük van az ő voksára is. Emellett a két hely bezárása jelentősen hozzájárulhat a jelenlegi városvezetés lejáratásához. Sokak szerint ezek a jobbikos szálak jelentik a „tisztázatlan vezetékeket”. Ez persze csak urbánlegend. Mint ahogy az is, hogy a két hely politikai csörték játékszere, és a jelenleginél busásabb bérleti díjért is hasznosíthatnák a mozi és kávézó ellehetetlenítésért felelősek.

Tóth Péter Zoltán, a Grand Café kulturális programszervezője (korábbi interjút l. itt),  a Facebookon szerveződött flash-mob szónoka elmondta, hogy a hivatalos indoklás a tűzoltóság szakértői véleményében található: az épület elektromos hálózata nem felel meg a követelményeknek. Ennek helyreállítására két fázist határozott meg a hatóság (február és június), amelyek közül (összesen 8 hiba) egy kivételével mindet kijavították. Ez az egy Tóth Péter Zoltán szerint a „pontosan meg nem nevezett erősáramú gépek”, amelyek a  tűzvédelmi jelentés alapján a Belvárosi Moziban találhatók. Mivel ezt a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. üzemelteti, azaz közvetlen az ő irányításuk alatt működik, ezért az ő késlekedésük szolgálhat alapul a szerkezetileg egy épületrészként működő Grand Café bezárásához is. Amíg a mozi működésének szüneteltetését a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. információ-visszatartása okozta, addig a kávézó bezárását a jelenlegi helyzetben a szakértői vélemény pontosabban meg nem nevezett fantomindokai. A bérleti szerződés felfüggesztéséről a Grand Café vezetői a sajtótájékoztatón értesültek.

Az egyik legfiatalabb tiltakozó

Sódar István a délutáni sajtótájékoztatón próbálta az előző vezetésre hárítani a felelősséget, de a tűzvédelmi intézkedés valójában már az ő regnálása idején történt. Így érthetetlen, hogy miért az utolsó pillanatban állította kész tények elé a két hely dolgozóit, és a köztudottan Szeged egyik kulturális központjaként működő Grand Café látogatóit.

Intézkedés

A Belvárosi Mozi és a Grand Café vezetői a mozi épületében és az az előtti teraszon működő Casablanca Kávézó teraszán önszerveződő megmozdulást tartottak. A 150-200 megjelent szimpátiatüntető mécseseket gyújtott, majd Tóth Péter Zoltánnak a jelenlegi helyzetet ismertető beszéde után a helyszínre érkező négy rendőrautó köré gyűlt. Mivel a rendezvény a virtuális terjesztés miatt önszerveződőnek tekinthető, ezért a rendőrség az adatfelvétel után az est szóvivőjének őrizetbe vételétől eltekintett, hiszen ő maga sem vállalta magára a szervező szerepét. Az összejövetelt, annak ellenére, hogy az a Casablanca teraszán szerveződött, be nem jelentetett tüntetésnek minősítették, holott a terasz "közterület" státusza is bizonytalan.  A rendőrautók körül gyülekező 40-50 ember azonban már készítette a személyi okmányait, hogy magára vállalja annak a „tisztázatlan vezeték”-nek a szerepét, ami valójában annyira létező csak, mint az összes többi, hat hónapig érlelt ok.

Erdélyi Ágnest, a Grand Café vezetőjét faggatják a rendőrök

Kérdések

A Grand és a Belvár bezárása több kérdést is felvet. Vajon politikai és egyéni gazdasági érdekek koholt vádak alapján módszeresen ellehetetleníthetnek kulturális intézményeket? Vajon Sódar István vagy Keresztúri Farkas Csaba mit kezd majd a hellyel, ha tényleg igaz a pletyka? Vagy üresen áll az épület, amíg a tisztázatlan vezetékek helyét mindenki elfeledi? Meddig tart még a helyi színekbe öltöztetett kulturális rombolás Magyarországon? Mi lesz az ott dolgozókkal? Mi lesz a néhány éve felújított európai színvonalú vetítőteremmel a Belvárosi Moziban? Mi fog történni Szeged egyetlen art-mozijával, ami eddig a Grandban működött, és kiegészítette a Belvárosi Mozi kínálatát? Mi lesz az emberekkel, akiknek falat kenyér volt ez a hely egy-egy vizsga, egy-egy premier, egy-egy szerelem vagy józanodás között vagy közben? Miért könnyebb ellene tenni, mint hagyni, hogy legyen?

A Grand talán utolsó moziműsora - A Hajszál híján úriember helyett Az utolsó mozielőadás című filmet tekinthették meg az érdeklődők (ingyenesen)

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.