Ugrás a tartalomra

„Demokrácia van és webkettő” – Villáminterjú Lanczkor Gáborral

Szerintem nincs olyan, hogy szegedi irodalmi közeg. Van egy-két ember, de azt nem nevezném közegnek. S ez jól is van így. Ez a pár ember, akivel úgymond irodalmilag is kapcsolatban vagyok, segít, sokat.” – Az irodalmi közegen kívül az elmúlt év legfontosabb irodalmi eseményeiről, az új irodalmi évvel kapcsolatos elvárásairól, valamint jövőbeni terveiről kérdeztük Lanczkor Gábort.

 

 

„Demokrácia van és webkettő” – Villáminterjú Lanczkor Gáborral

 

Lanczkor Gábor 1981-ben született Székesfehérváron, majd a szombathelyi általános és középiskolai évek után az ELTE magyar szakán végzett. Három verseskötete jelent meg, melyek közül A tiszta ész (JAK/L’Harmattan, 2005.) Gérecz Attila-díjat kapott. A Fehér Daloskönyv (L’Harmattan, 2007.) és a Vissza Londonba (Kalligram, 2008.) című kötetek után Faludy-díjban, Móricz-ösztöndíjban és Junior Prima Díjban részesült. Jelenleg Szegeden doktorandusz hallgató.

 

Boldog új irodalmi évet kívánunk Neked, bár sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miben is lesz más 2010, mint a korábbi évek. Te mit remélsz a 2010-es évtől mind a saját írói, költői tevékenységedet, mind a magyar irodalmi életet tekintve?


A magyar irodalmi élet várható fejleményeit tekintve Borbély Szilárd új verseskötetét várom a legjobban. Ha helyesek az információim, az év közepén jön ki. A magam részére annyit remélek, hogy rendben megjelenik a két betáblázott könyvem, A mindennapit ma című kisregény és a Federico megszökött című verseskönyv.


Ha pedig visszatekintünk 2009-re, melyek voltak számodra az elmúlt év legfontosabb irodalmi eseményei?


Nemrég olvastam Krasznahorkai Az utolsó farkasát, ami 2009-ben jelent meg, legyen hát számomra már csak az élmény frissessége miatt is ez az év irodalmi eseménye. Ez a nem túl hosszú elbeszélés az elején csak szimplán idegesített, aztán, miután végigolvastam, nem csak hogy megrendített, hanem mélyen el is gondolkoztatott, hogy mivégre bármi poétikai, nyelvi, formai truváj, csűrés-csavarás, ha egyszer itt ez a tisztán és lényegében valóban nagyon egyszerűen elmesélt történet, ami úgy rombolja földig az emberi önérzetet, hogy mégis fölemel.


Versesköteteid díjakban és kritikai visszhangban is megtestesülő sikerei után jelenleg milyen jellegű és témájú szövegen, szövegeken dolgozol?

 

Drámai szövegeken dolgozom, meg egy vastagabb verseskönyvön.


Mikor várható ezeknek a megjelenése?


A drámákkal kapcsolatban még nincs semmi terv, a verseskönyv várhatóan jövőre, vagyis 2011 tavaszán jön ki.


Mit szólsz ahhoz, hogy nem régen a Vissza Londonba című köteted Andy Warhol: Nagy villamosszék című verse a napiszarvers.blog.hu-ra került fel?


Jót nevettem rajta. Demokrácia van és webkettő. Hadd tegyem hozzá, olyan nagyszerű szerzőkkel, mint Pollágh, Nemes Z., Krusovszky vagy Harcos, közösen megjelenni bárhol nagy öröm.    


2009 nyarán Indiában jártál. Milyen hatást tett rá az ottani kultúra? Ennek milyen írói szándéktól vezérelt jelét fedezhetjük majd fel újabb írásaidon?


Tavaly a negyedik alkalommal jártam Indiában, ebből könnyen kitalálható, hogy meglehetős hatással van rám az ottani, nem is tudom, minek nevezzem, légkör. Kultúrát kérdeztél, de ha a magyar irodalomból Márain keresztül közelítünk, ami ott van, azt hiszem, egyelőre még bőven több, mint kultúra. De ebbe hadd ne menjek most mélyebben bele. Mégpedig azért ne, mert ha nem figyel oda az ember, és egy rövid interjúban nem érzek elég teret az effajta figyelemre, szóval könnyen egyfajta poszthamvasbélás maszatolás lesz a keleti beszámolóból. Természetesen ahogy dolgozom, sok dolog épül be folyamatosan onnan, de ezeknél mindig igyekszem tripla körültekintéssel eljárni, épp a mondottak miatt.   


Mennyiben segít a szegedi irodalmi közeg egy Dunántúlról és Budapestről ide került embernek az írói boldogulásban?

 

Hát, szerintem nincs olyan, hogy szegedi irodalmi közeg. Van egy-két ember, de azt nem nevezném közegnek. S ez jól is van így. Ez a pár ember, akivel úgymond irodalmilag is kapcsolatban vagyok, segít, sokat.

 

Milyen terveid vannak a doktori képzés befejezése után?

 

Semmi különös, leülök háromnegyed nyolckor az íróasztalomhoz és bekapcsolom a számítógépemet, ugyanúgy, mint ahogy eddig. A szépirodalmi dolgok mellett aztán remélhetőleg a disszertációmat is megírom.

 

 

Az interjút Boldog Zoltán készítette

 

Lanczkor Gábor és a csigalépcső

 

Lanczkor Gábor:

 

 

Függelék

 

Mint a fáklya, világított kigyúlt havával a magasfennsík lassan ülepedő sötétjén át az északi hegygerinc legmasszívabb csúcsa,

megpillantottalak?

Kora hajnalban felnyitották az öntözőcsatornák zsilipjeit, a jegenyés árpaföldek közé beáradt az olvadt hólé,

a csillagtalan kora hajnali égbolt sötétjén infrakéken világított át a legmagasabb nyugati gerinccsúcs hava,

megláttalak? súgd meg! A gyűrt földkéreg vastag, cikkcakkos kontúrjából gyorsan kibomlottak

a sziklás hegyoldal viszonylatai, fák, egy gleccser koszos maradéka,

mely a völgybe immár tiszta vízfolyásként érkezik. Este az olló-forma ikerszirt nyugati éle épp kitakarta a szememből a napot,

és hosszában vágva ketté az ikerszirt keleti csúcsát

ennek a fele még a naptól,

a túlsó fele a hófelszín derült visszfényével világított.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.