Ugrás a tartalomra

A felébredt könyvtár - Újra megnyílt a Magyar Írószövetség könyvtára

Ünnepnap április tizenötödike a magyar írók számára, mert háromévnyi „Csipkerózsika-álom” után végre nagyszerű összefogásnak köszönhetően, újra megnyílt a Magyar Írószövetség budapesti székházában a könyvtár. A megújult könyvtár azonban nem csak írók, költők számára nyitja meg kapuit, hanem a környék lakóinak, az olvasás és szépirodalom szerelmeseinek, és a postásoknak is. Új, hiánypótló, barátságos közkönyvtár nyílt tehát Pesten, mely létfontosságú nemcsak a város, hanem hazánk szellemi életének szempontjából is.

 

A felébredt könyvtár

 

Régi-új könyvtár nyílt Budapesten

 

A Magyar Írószövetség, az Ex Libris Könyvtári Alapítvány és a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) a költészet napja környékére nem véletlenül időzítette a Magyar Írószövetség könyvtárának újjá avatását. A könyvtár tartalmának jelentős hányada ugyanis szépirodalom.
Dr. Schneider Márta, szakállamtitkár elmondta, hogy nem csak egy régi könyvtárat nyitnak most meg, hanem példaértékű összefogásnak köszönhetően a régi Postás könyvtárat, és az Írószövetség Könyvtárát egyaránt megmentve: új könyvtár születik. Molnár Géza, a TEMI elnöke, Vörösmarty azon szavaira utalt, melyek így hangzanak: „A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz.” – jelezve azt, hogy a tudás, a hagyomány és az ismeretek megszerzésére még mindig a könyvtár a legjobb hely. Molnár Géza kiemelte a válság és a recesszió ellenére, háromévnyi szunnyadás után nyílik meg ez a könyvtár.

 

 

Dr. Schneider Márta, Molnár Géza, Dr. Vasy Géza és Keömley Eszter

 

Dr. Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke, arra kérte az írókat és a kiadókat, hogy az elmúlt években kiadott műveikből küldjenek az új könyvtárnak, ezzel is támogatva és fejlesztve azt. Kiemelte a nagyon rossz olvasásszociológiai adatokat, melyekből fény derül arra, hogy hazánkban mennyire elhanyagolják az olvasást, különösen a szépirodalmat, de mindezzel szemben reményét fejezte ki, hogy az új könyvtár olvasásra csábítja majd a közönséget, hiszen nem csak írók és költők előtt lesz nyitva, hanem a hatalmas folyóirat gyűjtemény, a tudományos szakkönyvtár, mától nyilvános könyvtárként üzemel. Dr. Vasy Géza elismerte, hogy a fiataloknak és modernistáknak igaza lehet abban, hogy a folyóiratok az Interneten is elérhetik olvasóközönségüket, de a könyvkiadás nem fog szerinte az Internetre áttelepülni, s meg kell teremteni a kortárs szépirodalom elérhetőségét, mindenekelőtt éppen itt, az új könyvtárban.
Végül Keömley Eszter az Ex Libris Könyvtári Alapítvány képviselője és a könyvtár vezetője mondott köszönetet az összefogás résztvevőinek, kiemelte a Postás ősök ügyességét, akik a Postás könyvtárat alapozták meg, s hogy ez a körülbelül 80.000 címből álló állomány most nem elkallódni fog, hanem tovább élni az Írószövetség 120.000 könyvével együtt. Végezetül, pedig elmondta, hogy a legfontosabb számára a bizalom, amellyel rábízták ezt az értékes könyvtárat, s amellyel most az írókhoz és olvasókhoz fordul, bíztatva a könyvtár gazdagítására és használatbavételére őket.
Megtudtuk, hogy a beiratkozási díj aktív dolgozóknak 1800 Forint, diákoknak 900 Forint. Írószövetségi tagoknak, postás és távközlési dolgozóknak, 70 év felettieknek és 16 év alattiaknak ingyenes. Az új könyvtár hétfőn és pénteken 13:00-19:00-óráig, kedden és csütörtökön 9:00-19:00-óráig tart nyitva. Szerdán, szombaton és vasárnap zárva. Címe Magyar Írószövetség Könyvtára (Ex Libris Könyvtár) – 1068. Budapest, Bajza u. 18. I. emelet.

 


wst

 

 

A könyvtár:   

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.