Ugrás a tartalomra

Díjak, díjazottak, díjátadók

A Bookline vezérigazgatója, Starcz Ákos kihangsúlyozta, hogy ez nem csak azért történelmi pillanat, mert első ízben alkalommal nyert a Bookline, hanem azért is, mert előremutató az a tény is, hogy egy internetes cég lehet idén az év könyvkereskedője.

 

 

Díjak, díjazottak, díjátadók

 

A Könyvfesztivál utolsó napján, 2009. április 26-án, délután került sor az Év könyvkiadója és az Év könyvkereskedője díjak átadására a Csodák Palotájában kialakított Osztovits Levente teremben.

Az ünnepélyességet fokozandó Vangelis dallamok nyitották meg az átadót, amit Zentai Péter László vezetett. Rövid köszöntője elején bemutatta a díjakat átadó Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármesterét valamint Osváth Lászlót, a Móricz Zsigmond Gimnázium tanárát.

 

Először a Budai-díj- ami valójában kettő - átadására került sor, megtudhattuk, hogy a hatodik alkalommal odaítélt elismerés olyan kiadványokat illethet meg, amelyek az oktatásban jelentős szerepet kapnak mind a diákok, mind a tanárok szemszögéből. Idén is a kerület egy gimnáziumának – a Móricz Zsigmond gimnázium - tanárai választottak a Könyvfesztivál kínálatából. Ez alkalommal Osváth László, Ferge Anna és Szabó Papp Edit döntöttek arról, hogy kit illessen e díj. Osváth László a helyszínen indokolta döntésüket, hangsúlyozta, hogy az esztétikum mellett legalább olyan fontos szempont volt, hogy mindkettő olyan oktatást segítő, minőségi kiadvány, amely  jelentős szellemi értéket is képvisel.

 

 

Könyv kategóriában a Kossuth Kiadónál, Romsics Ignác szerkesztésében megjelenő, 24 kötetesre tervezett Magyarország története című sorozat első kötetének, Fodor István Őstörténet és honfoglalás című könyvének ítélte a zsűri a díjat, amit  Dr. Láng Zsolt, II. kerületi polgármeste nyújtott át egy lovon ülő női alakot ábrázoló szobor formájában.

A multimédia-kiadvány kategóriában ennek férfi párját kapta a  Gryllus Kft. Radnóti CD-je, amit, a Kossuth Kiadó igazgatója, Kocsis András Sándor és a Gryllus család vett át.

 

 

Ezt követte az Év könyvkiadója és az Év könyvkereskedője díjak átadása. Zentai Péter László elmondta, hogy a  szavazás ezen díjak esetében titkos volt, közjegyző hitelesítette a névtelenül leadott szavazatokat, így harminc jelölt közül az alábbi sorrend születet;  a  III. díjat a  Magvető Könyvkiadó kapta, a II. díjat Kocsis András Sándor vette át a Kossuth Könyvkiadó nevében, AZ Év könyvkiadója díjat idén az Európa Könyvkiadó nyerte.

 AZ Év könyvkereskedője idén a Bookline lett, megelőzve a második helyen végzett Libri Könyvkereskedelmi Kft-t és a harmadik helyezett Librotrade Kft.-t is.

 

 

A Bookline vezérigazgatója, Starcz Ákos kihangsúlyozta, hogy ez nem csak azért történelmi pillanat, mert első ízben alkalommal nyert a Bookline, hanem azért is, mert előremutató az a tény is, hogy egy internetes cég lehet idén az év könyvkereskedője.


Kép és szöveg Csapody Kinga

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.