Ugrás a tartalomra

HAKIM BEY A HELIKONBAN - IJONLINE FOLYÓIRATSZEMLE

A HELIKON – irodalomtudományi szemle – 2008/4.-es számában összeállítást közöl Hakim Bey (Peter Lambord Wilson) munkáiból. A lap tematikus címe: Az autonómia új esélyei. Szerkesztője Sőrés Zsolt. Az Irodalmi Jelen Online összeállítása részleteket közöl a lapból szemlézve, remélve fel tudja hívni ezzel a szélesebb közönség figyelmét is a folyóiratra, és a tematikus összeállítására. Köszönjük a Helikon szerkesztőinek és szerzőinek, hogy bemutathatjuk munkájukat. Az írásokhoz a Magyar Kétfarkú Kutyapárt képeit használtuk föl.

 

 

HAKIM BEY A HELIKONBAN

 

 


„Abban a történelmi miliőben, amikor már nem csak Amerika „egyetlen, mindent átható mitológiája a média”, hanem a világé, amikor
a mítosz a kód betegsége, ideológiai „vírus”, és következményeit tehetetlenül elszenvedve asszisztálunk a spektakuláris civilizáció mély, nem szűnő társadalmi és gazdasági válságához, marad-e még lehetőség a játékra, egy olyan létre, ahol – mi-ként az alkimisták nemtelen fémekből transzmutációval létrehozott aurum nostruma –
az aurum sophisticum, a „csalóka arany” helyett a megtisztult embert játsszuk, aki képes lesz egyszer saját megfeleléseit megélni ahelyett, hogy az eltűnés felé közvetítődne tovább?
 Úgy hisszük, hogy a Helikon jelenlegi számának ontológiai anarchizmus-szövegei erre a kérdésre is keresik a választ, miközben azt sem szabad elfelednünk, hogy aurum nostrum non est aurum vulgi, azaz: a mi aranyunk nem a tömeg aranya.”

(Sőrés Zsolt: Az autonómia új esélyei. Bevezetőtanulmány a Helikon 2008/4.-es számában)


Hakim Bey

 

(Részletek HAKIM BEY – AUTONÓM TERÜLETEK. Káosz: Az Ontológiai Anarchizmus nyomtatványai című írásból Fordította: Nagy Imola.)

Káosz


Költői terrorizmus


Tanulmányok:


Kotun Viktor
A centrum csoport és Budapest

(részletek)

 


Galambos Attila

A szabadságra és autonómiára nevelés fontosságának elemzése
a magyarországi civil szervezetek globális nevelés programjának
aspektusából

(részlet)
 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.