Ugrás a tartalomra

Arthur Miller, és az ő megoldatlan Marilynje

1915-ben született Arthur Miller amerikai drámaíró.

Szinte végigélte a huszadik századot, megfigyelhette és megfogalmazhatta mindazt, ami miatt az emberiség történetének legszörnyűbb és legkaotikusabb századának tekintjük.
Megtapasztalta az első világháború Amerikára vonatkozó társadalomrongáló, -átalakító hatását. A második világháború idején a brooklyni hajójavító telepen dolgozik, anyagot gyűjtve a Helyzet normális című riportregényéhez. A második világháború befejezését váró Amerika feszült légkörében tapasztalt nihil, a lét céltalansága Miller műveiben jelenik meg először az amerikai írók közül.  

A "boszorkányokat" az Amerikát megőrjítő hidegháborús mccarthyzmus ellen írta, társadalmi háttere és világos emberbaráti mondandója miatt ez a legtöbb feldolgozásban játszott darabja. Valljuk meg azonban, nem írói munkássága miatt vált a világ minden táján ismertté. Hanem, mert ötvenhatban feleségül vette Amerika szex-szimbólumát, Marilyn Monroe-t. A botrányos életű színésznő (többek mellett a Kennedy-klán férfitagjaival is összedug, köztük az elnökkel), és a drámaíró házassága rövid életű, de az ember azonnal felkapja a fejét, ha bármelyikük neve szóba került.

Amikor nem színház, hanem olvasmány, Miller legélvezhetőbb drámája a kettőjük kapcsolatából íródott Bűnbeesés után, amely azt beszéli el: "Amíg együtt voltunk, minden erőmet annak szenteltem, hogy segítsem megoldani Marilyn problémáit. Sajnos nem jártam sikerrel". Nem bizonyított, Miller felismerte-e Marilyn valamennyi problémáját, de hogy nem oldotta meg mindet, arra mérget vehetünk.

 

Mi jut eszedbe?

Ha valaki engem kérdez, a Kallódó emberek nyűgözött le elsősorban (a film Clark Gable-val már nem annyira). Kicsi kis könyv, kicsi regény, karcsú kisregény, de inkább testes elbeszélés, sok-sok emlékezetes képpel, helyzetrajzzal, kiváló karakterbemutatókkal, villámcsapásszerű dialógusokkal. Bárhányszor olvastam végig, mindig rábukkantam valami szövegtechnikai trükkre, hajlításra.

Néhány konkrét Miller-adat kiskommenttel:

Arthur Miller, teljes neve Arthur Asher Miller (1915. október 17., 2005. február 10.) amerikai drámaíró. Miller kivándorolt lengyel textiles zsidók fia. A család New York város Manhattan kerületében telepedik le, apja ruhagyára a gazdasági válság éveiben ment tönkre.
 

1936-ban megjelent Miller első, irodalmi díjat nyert drámája, Honors at Dawn. 1940-ben vette feleségül a katolikus Mary Slatteryt, aki két gyermeket szült neki. A II. nagy háborút megússza, alkalmatlanság miatt idején felmentik.
1947-ben Édes fiaim (All My Sons) című darabja azonnali sikert aratott a New York-i Broadway-n. 1949-ben Az ügynök halála (Death of a Salesman) megnyerte a Pulitzer-díjat, három Tony-díjat, és a New York-i Drámakritikusok Körének díját, lefordították számtalan nyelvre. Következő művét, a Salemi Boszorkányokat (The Crucible) (1953) januárjában kezdték szintén nagy sikerrel játszani a Broadwayen.
1956 júniusában Miller elválik, hogy egybekeljen Marilyn Monroeval.
A (McCarthy korszak, 1950-es évek, a hideghábú amerikai elmebaja) meg kell jelennie az Amerikaellenes tevékenységet vizsgáló bizottság előtt. Miller nem hajlandó liberális kortársait beárulni, ennek köszönhetően feketelistára kerül. 1957. május 31-én Millert bűnösnek találják törvénysértés címén, azonban 1958 augusztusában felmentették a vád alól. Ugyanebben az évben kiadta összegyűjtött műveit.
1961 januárjáig tart a Monroe-házasság.

1985-ben Miller Harold Pinter angol író társaságában Törökországba utazik, hogy átvegye az amerikai nagykövetség kitüntetését. Miután útitársát kiutasítotják az országból, mert felemelte szavát a politikai kínzások ellen, Miller is otthagyja Törökországot.
2004 decemberében a 89 éves Miller együtt élt a 34 éves Agnes Barley-vel, azzal a szándékkal, hogy összeházasodnak, tehát a fiatal nők tartósítják az öreg írót, de Miller 2005. február 10-én szívbénulás következtében meghal, úgyhogy nincs rá garancia. Erre sincs.

(1250) 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.