Arthur Miller, és az ő megoldatlan Marilynje

Tárca

Amikor nem színház, hanem olvasmány, Miller legélvezhetőbb drámája a kettőjük kapcsolatából íródott Bűnbeesés után, amely azt beszéli el: "Amíg együtt voltunk, minden erőmet annak szenteltem, hogy segítsem megoldani Marilyn problémáit. Sajnos nem jártam sikerrel". Nem bizonyított, Miller felismerte-e Marilyn valamennyi problémáját, de hogy nem oldotta meg mindet, arra mérget vehetünk. Az író is csak író, nem Isten. Aki nőt az Isten szabadnak, szabadosnak, függetlennek, ráadásul színésznőnek teremtett, tehát aki nőt az Isten szabad tücsöknek teremtett, ember azon nem változtathat. Láttunk hasonlót néhányat.

 

  

Miller, és az ő megoldatlan Marilynje

 

 

1915-ben született Arthur Miller amerikai drámaíró.

   Szinte végigélte a huszadik századot, megfigyelhette és megfogalmazhatta mindazt, ami miatt az emberiség történetének legszörnyűbb és legkaotikusabb századának tekintjük.
   Megtapasztalta az első világháború Amerikára vonatkozó társadalomrongáló, -átalakító hatását. A második világháború idején a brooklyni hajójavító telepen dolgozik, anyagot gyűjtve a Helyzet normális című riportregényéhez. A második világháború befejezését váró Amerika feszült légkörében tapasztalt nihil, a lét céltalansága Miller műveiben jelenik meg először az amerikai írók közül.  

 

      A "boszorkányokat" az Amerikát megőrjítő hidegháborús mccarthyzmus ellen írta, társadalmi háttere és világos emberbaráti mondandója miatt ez a legtöbb feldolgozásban játszott darabja. Valljuk meg azonban, nem írói munkássága miatt vált a világ minden táján ismertté. Hanem, mert ötvenhatban feleségül vette Amerika szex-szimbólumát, Marilyn Monroe-t. A botrányos életű színésznő (többek mellett a Kennedy-klán férfitagjaival is összedug, köztük az elnökkel), és a drámaíró házassága rövid életű, de az ember azonnal felkapja a fejét, ha bármelyikük neve szóba került.

   Amikor nem színház, hanem olvasmány, Miller legélvezhetőbb drámája a kettőjük kapcsolatából íródott Bűnbeesés után, amely azt beszéli el: "Amíg együtt voltunk, minden erőmet annak szenteltem, hogy segítsem megoldani Marilyn problémáit. Sajnos nem jártam sikerrel". Nem bizonyított, Miller felismerte-e Marilyn valamennyi problémáját, de hogy nem oldotta meg mindet, arra mérget vehetünk.

   Ha valaki engem kérdez, a Kallódó emberek nyűgözött le elsősorban (a film Clark Gable-val már nem annyira). Kicsi kis könyv, kicsi regény, karcsú kisregény, de inkább testes elbeszélés, sok-sok emlékezetes képpel, helyzetrajzzal, kiváló karakterbemutatókkal, villámcsapásszerű dialógusokkal. Bárhányszor olvastam végig, mindig rábukkantam valami szövegtechnikai trükkre, hajlításra. 

Onagy Zoltán

 

Mi jut eszedbe?

  Néhány konkrét Miller-adat kiskommenttel:
  Arthur Miller, teljes neve Arthur Asher Miller (1915. október 17., 2005. február 10.) amerikai drámaíró. Miller kivándorolt lengyel textiles zsidók fia. A család New York város Manhattan kerületében telepedik le, apja ruhagyára a gazdasági válság éveiben ment tönkre.
  1936-ban megjelent Miller első, irodalmi díjat nyert drámája, Honors at Dawn. 1940-ben vette feleségül a katolikus Mary Slatteryt, aki két gyermeket szült neki. A II. nagy háborút megússza, alkalmatlanság miatt idején felmentik.
1947-ben Édes fiaim (All My Sons) című darabja azonnali sikert aratott a New York-i Broadway-n. 1949-ben Az ügynök halála (Death of a Salesman) megnyerte a Pulitzer-díjat, három Tony-díjat, és a New York-i Drámakritikusok Körének díját, lefordították számtalan nyelvre. Következő művét, a Salemi Boszorkányokat (The Crucible) (1953) januárjában kezdték szintén nagy sikerrel játszani a Broadwayen.
  1956 júniusában Miller elválik, hogy egybekeljen Marilyn Monroeval.
  A (McCarthy korszak, 1950-es évek, a hideghábú amerikai elmebaja) meg kell jelennie az Amerikaellenes tevékenységet vizsgáló bizottság előtt. Miller nem hajlandó liberális kortársait beárulni, ennek köszönhetően feketelistára kerül. 1957. május 31-én Millert bűnösnek találják törvénysértés címén, azonban 1958 augusztusában felmentették a vád alól. Ugyanebben az évben kiadta összegyűjtött műveit.
  1961 januárjáig tart a Monroe-házasság.
  1985-ben Miller Harold Pinter angol író társaságában Törökországba utazik, hogy átvegye az amerikai nagykövetség kitüntetését. Miután útitársát kiutasítotják az országból, mert felemelte szavát a politikai kínzások ellen, Miller is otthagyja Törökországot.
   2004 decemberében a 89 éves Miller együtt élt a 34 éves Agnes Barley-vel, azzal a szándékkal, hogy összeházasodnak, tehát a fiatal nők tartósítják az öreg írót, de Miller 2005. február 10-én szívbénulás következtében meghal, úgyhogy nincs rá garancia. Erre sincs.
 

 (1250) 

Kommentek elrejtése, megjelenítése